Lady Di: „Nunta, cea mai urâtă zi din viața mea”. 42 de ani de la căsătoria Regelui Charles cu Prințesa Inimilor

Lady Di: „Nunta, cea mai urâtă zi din viața mea”. 42 de ani de la căsătoria Regelui Charles cu Prințesa Inimilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Nunta secolului XX, cum a fost supranumită, s-a desfășurat sub privirile a două milioane de spectatori, urmărită la televizor de peste 750 de milioane de oameni și păzită de 4.000 de polițiști și 2.200 de ofițeri

Căsătoria dintre actualul monarh al Marii Britanii și Lady Diana Spencer a avut loc pe 29 iulie 1981 și a fost declarată sărbătoare națională. A fost ziua în care Lady Diana Spencer, în vârstă de 20 de ani, a devenit Prințesă de Wales, căsătorindu-se cu moștenitorul Coroanei, Charles, pe atunci în vârstă de 32 de ani. Nunta a avut loc la doar cinci luni după ce logodna celor doi a fost anunțată oficial.

Ceremonia nupțială s-a desfășurat la Catedrala St. Paul, pentru că aceasta avea mai multe locuri decât tradiționala Westminster Abbey, slujba fiind oficiată de Robert Runcie, Arhiepiscopul de Canterbury, și de Alan Webster, Decanul Catedralei St. Paul.

Rochia de mireasă a Prințesei Diana a devenit una dintre cele mai emblematice rochii de mireasă din toate timpurile, numită adesea ”cel mai bine păzit secret din istoria modei”, deoarece puține detalii au fost dezvăluite până în ziua nunții. Veșmântul a fost evaluat la 9.000 de lire sterline, adică echivalentul a 34.750 de lire sterline astăzi, fiind realizat din tafta de mătase de culoarea fildeșului și decorată cu dantelă, broderii manuale, paiete și 10.000 de perle. Ținuta a fost proiectată de designerii Elizabeth și David Emanuel și a avut o trenă de 7,6 m de tafta decorată cu dantelă veche. Diana a purtat o tiară de familie așezată peste un voal din tul de mătase și o pereche de pantofi Clive Shilton cu toc mic.

La nuntă au participat toți guvernatorii generali ai statelor Commonwealth-ului, precum și toți monarhii europeni, cu excepția Regelui Juan Carlos I și a Reginei Sofia ai Spaniei. Statele Unite au fost reprezentate de Prima Doamnă Nancy Reagan.

Nunta a fost un vis devenit realitate pentru mireasă. ”Îmi amintesc că eram atât de îndrăgostită de soțul meu, încât nu mi-am putut lua ochii de la el”, i-a spus Diana mai târziu lui Andrew Morton pentru cartea acestuia din 1992, ”Diana: Her True Story in Her Own Words.”

Pe de altă parte, potrivit unor înregistrări din 1992 cu antrenorul ei de voce, Peter Settelen, Diana și-a amintit de ziua ei cea mare un pic diferit, numind-o ”cea mai urâtă zi din viața mea”.

”Dacă aș putea să-mi scriu propriul scenariu, l-aș pune pe soțul meu să plece cu ea (n.r. Camilla Parker Bowles) și să nu se mai întoarcă niciodată”, a spus ea în acele înregistrări care au fost difuzate în documentarul din 2017 intitulat ”Diana: In Her Own Words.”

(Articol realizat din surse online)

Citit 524 ori Ultima modificare Marți, 01 August 2023 19:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.