Originile gulașului

Originile gulașului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Gulașul datează din Evul Mediu, când era pregătit de păstorul maghiar pe foc deschis, iar ardeiul nu era încă folosit ca ingredient. La acel timp, era o simplă supă de carne prăjită și ceapă. Gulyáshús a fost declarat mâncare națională maghiară la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dar a fost consumat numai de către agricultori, la fel ca și paprica, ajunsă în Europa după descoperirea Americii. Cu toate acestea, gulyáshús a fost folosit și de nobilime pentru a sprijini autonomia națională a Ungariei în Austro-Ungaria. Pe atunci nu existau cărți de bucate tipărite în limba maghiară.

Prima rețetă de gulaș a apărut în 1819, într-o carte de bucate din Praga. Rețeta s-a răspândit rapid în afara Ungariei și nu s-a mai folosit doar carne de vită, ci și carne de porc, de oaie și de cal. În Austria a fost menționată pentru prima dată în 1827 o rețetă a Ungarisches Kolaschfleisch (gulaș maghiar).

 

Citit 791 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2023 10:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.