Începutul domniei lui Mihai Viteazul în Țara Românească

Începutul domniei lui Mihai Viteazul în Țara Românească
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Se împlinesc în această lună 430 de ani de la începutul domniei în Ţara Românească a lui Mihai Viteazul, cel care a realizat pentru prima dată unirea celor trei țări române.

Născut în 1558, Mihai Viteazul a cunoscut o evoluție ascendentă în dregătorii: ban de Mehedinți, mare stolnic, mare postelnic, mare agă și mare ban al Craiovei. A cunoscut bine limbile turcă și greacă, dar și realitățile din lumea otomană, după ce a stat mai mulți ani la Istanbul. Din punct de vedere diplomatic, a menținut legăturile cu domnul Moldovei, cu principii Transilvaniei și cu liderii mișcărilor de eliberare din Balcani.

Pe 2/12 septembrie 1593, a devenit domn al Țării Românești.

Inițiativa luptei antiotomane a presupus reorganizarea armatei, iar prima sa campanie a început pe 13 noiembrie 1594, prin uciderea creditorilor și negustorilor otomani din București. În 1594-1595, a înfrânt hoardele tătărăști la Putinei și Stâncești și a reportat victorii la Rusciuc împotriva pașalelor Hassan și Mustafa. Pe 20 mai 1595, a semnat, la Alba Iulia, un tratat cu Sigismund Bathory, fiind sacrificate autonomia țării și autoritatea instituției domnești, recunoscându-i lui Bathory titulatura de principe al Transilvaniei, Moldovei și Valahiei transalpine.

În 1598, Sigismund Bathory a abdicat. Mihai Viteazul s-a confruntat cu atitudinea ostilă a noului principe al Transilvaniei, Andrei Bathory, dar și cu domnul Moldovei, Ieremia Movilă, care solicitase tronul Țării Românești pentru fratele său Simion. Pe 28 octombrie 1599, a avut loc bătălia de la Șelimbăr, care s-a încheiat cu victoria domnului Țării Românești. Pe 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul și-a făcut intrarea triumfală în Alba Iulia. În mai 1600, a ocupat Suceava și a unificat pentru prima dată Țara Românească, Ardealul și Moldova. Pentru o perioadă (iunie - septembrie 1600), a fost conducător de facto al celor trei state medievale care formează România de astăzi.

Pe 11 septembrie același an, a pierdut o confruntare decisivă, la Mirăslău, iar trupele poloneze au pătruns în Moldova și l-au repus domn pe Ieremia Movilă. În octombrie 1600, Mihai Viteazul a fost înfrânt la Bucov, pe Teleajen, și a pierdut astfel și tronul Țării Românești, în favoarea lui Simion Movilă.

Mihai Viteazul a fost asasinat în zorii zilei de 9/19 august 1601, în tabăra de pe Câmpia Turdei. Trupul său a fost îngropat pe pământ transilvan, probabil la Alba Iulia, iar capul a fost dus la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgovişte.

Citit 570 ori Ultima modificare Vineri, 01 Septembrie 2023 10:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.