Oameni de seamă. Edgar Allan Poe, precursor al literaturii moderne

Oameni de seamă. Edgar Allan Poe, precursor al literaturii moderne
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Scriitorul american Edgar Allan Poe s-a născut la Boston, pe 19 ianuarie 1809, într-o familie de actori. A urmat primele clase elementare în Anglia, trecând şi prin şcoala condusă de dr. John Bransby, pe care o va descrie în nuvela sa cu elemente autobiografice "William Wilson". Şi-a continuat apoi studiile la Richmond.

A debutat în 1827, când i s-a publicat primul volum de poeme, "Tamerlane şi alte poeme, de un bostonian". În 1829, a publicat al doilea său volum de versuri, "Al-Aaraaf, Tamerlane şi alte poezii scurte".

În 1830, a fost trimis la Academia Militară de la West Point. În ianuarie 1831, a fost eliminat de la academie, pentru nerespectarea regulamentului militar. În februarie, acelaşi an, la New York, şi-a publicat al treilea volum, "Poeme", cu banii strânşi dintr-o subscripţie a colegilor săi de la West Point. În octombrie 1833, nuvela sa "Manuscris găsit într-o sticlă" a obţinut un premiu la concursul revistei "Baltimore Saturday Visiter".

Ambianţa intelectuală în care s-a format Edgar Allan Poe era, în Europa romantică şi în America, extrem de favorabilă genului fantastic. Marele scriitor american a sintetizat, în nuvelistica sa, experienţa foarte diversă a literaturii fantastice, care avea deja o tradiţie de peste o jumătate de secol. La Poe, sursele fantasticului sunt multiple: atât romanul gotic, cu predilecţie spre satanism, cât şi fantasticul, cu numeroase valenţe ale romanticilor germani, care contribuie la formarea viziunii artistice a scriitorului.

Opera sa cuprinde, între altele, romanul "Aventurile lui Arthur Gordon Pym"; povestirile "Prăbuşirea casei Usher", "Morella", culegerea "Poveşti groteşti şi fantastice", "Crimele din Rue Morgue", "Pisica neagră", "Inima care-şi spune taina" ş.a; versuri: "Corbul", "Israel", "Oraşul din mare" ş.a.

Pe de altă parte, după cum reiese din mărturiile biografice, deşi departe de a fi un model de disciplină, uneori complet imprevizibil în acţiunile sale, cu un comportament în zig-zag din cauza crizelor de dipsomanie, Edgar Allan Poe a fost un excelent gazetar, energic şi lucid animator al revistelor pentru care lucra şi cărora, prin ingeniozitatea sa, izbutea să le ridice în scurt timp tirajul până la cifre surprinzătoare pentru acea epocă.

Remarcabila sa inteligenţă analitică l-a ajutat să întemeieze, încă din deceniul al patrulea al secolului al XX-lea, o specie literară care va căpăta mai târziu o imensă popularitate - povestirea ştiinţifico-fantastică. Elocvente în această direcţie sunt nuvelele "Hans Phaal" şi "Farsa cu balonul". Prin psihologizarea extrem de originală a fantasticului, Edgar Allan Poe este unul dintre marii precursori ai lui Dostoievski. Prelungirile romantice sunt importante în creaţia sa, dar nu mai puţin importante sunt elementele inedite, care fac din Poe unul dintre marii precursori ai literaturii moderne.

A decedat pe 7 octombrie 1849, la Baltimore, la doar 40 de ani.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 450 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2023 13:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.