Malta, insula de miere

Malta, insula de miere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Frunzuliţa turistică a ministrului Elena Udrea este departe de a fi o mare găselniţă ori vreo capcană de atras musafiri în Grădina Carpatică. Dacă e vorba de promovarea turismului, autorităţile noastre ar trebui să ia lecţii de la alţii.

Maltezii, de exemplu, deşi au parte anual de câte trei turişti pe cap de locuitor, dacă nu mai mult, au profitat de recenta sesiune plenară a Parlamentului European pentru a-şi promova ţara. Au recreat o bucăţică din patria lor, chiar la picioarele PE din Bruxelles, aducând cu ei artişti populari, meşteşugari, cântăreţi, bucătari, vin şi produse tradiţionale.

Au recreat „Pjazza maltez”, un punct focal pentru întreaga comunitate, dar reflectând de această dată cultura bogată, istoria şi aspiraţiile sale. Un cort uriaş, decorat cu imagini şi peisaje aproape în mărime naturală din Malta, muzică live de excelentă calitate, atmosferă de spectacol şi delicioase specialităţi culinare, cu sau fără peşte, deserturi minunate, înnobilate pahare cu vin servite musafirilor de chelneri cu clasă, iată reţeta succesului.

Sub privirile curioase ale vizitatorilor, meşterii populari îşi vedeau de treabă. Şi cine nu rezista tentaţiei, tot cumpăra câte ceva. De exemplu un soare imens, ceramic, de un galben plăcut ca de miere, care să-ţi însenineze dimineţile ploioase.

Deloc întâmplător pentru că numele ţării vine de la „mielita” (miere) şi se datorează comorii locale: o varietate gălbuie de calcar folosit intensiv în construcţii. Malta - ţara de culoarea mierii zaharisite pe care o au stâncile, rocile şi construcţiile.

Ghid de ocazie

O să vă spun că Malta este destinaţia perfectă pentru pasionaţii de istorie, arheologie, cultură şi tradiţii ancestrale, dar şi pentru cei care gustă peisajele paradiziace.

Grota Albastră din Malta, Laguna Albastră ori plaja din Gozo, unde a eşuat Ulise, căzând în mrejele nimfei Calypso, vin la pachet cu templele megalitice - mai vechi decât piramidele egiptene şi cu Palatul Marilor Maeştri care găzduieşte tablourile impunătoare ale conducătorilor Ordinului Cavalerilor Ioaniţi.

Ar trebui să vă spun că aici, în Malta, s-au turnat scene din „Contele de Monte Cristo”, „Titanic” sau „Gladiatorul”, că „Popeye Village” e satul unde a fost turnat filmul „Popeye Marinarul” şi că trebuie să vedeţi insula unde s-a realizat „Întoarcere la Laguna Albastră”, unde marea are, aproape de plajă, o transparenţă suprarealistă.

Citit 610 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.