17 noiembrie 1869 - inaugurarea Canalului Suez

17 noiembrie 1869 - inaugurarea Canalului Suez
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Canalul Suez, unul dintre cele mai importante canale navigabile ale lumii, are o lungime de 193 de kilometri și o lățime de 300 metri în cel mai îngust punct, legând Marea Mediterană de Oceanul Indian, prin Marea Roșie. Este situat în Egipt, între orașele Port Said, la Marea Mediterană, și Suez, la Marea Roșie.

Construit sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps, într-un interval de 10 ani, canalul a fost inaugurat oficial pe 17 noiembrie 1869. La construcția canalului au lucrat circa un milion şi jumătate de muncitori egipteni. O parte dintre aceștia au murit în timpul construcției, moartea lor fiind cauzată mai ales de o epidemie de holeră. Se spune că și-au pierdut viața 125.000 de oameni.

Cu o istorie zbuciumată, Canalul Suez este în momentul de față una dintre cele mai importante rute navigabile de acces către Asia. Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de deschiderea canalului în 1869, mărfurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ.

Canalul nu are ecluze, deoarece nu există diferențe de nivel. Permite trecerea navelor cu deplasament de până la 150.000 de tone. Astăzi, superpetrolierele pot descărca o parte din încărcătură în barje la un capăt al canalului și o pot reîncărca la celălalt capăt.

Există o singură bandă de navigație, cu mai multe locuri de depășire. De obicei, trei convoaie tranzitează canalul zilnic, două către sud și unul către nord. Trecerea durează între 11 și 16 ore, cu o viteză de circa 8 noduri. Viteza redusă previne erodarea malurilor canalului din cauza valurilor generate de nave.

Din 1980 s-a deschis un tunel pe sub canal, iar, din 1999, canalul este traversat de o linie de înaltă tensiune. O linie de cale ferată aflată pe malul de vest parcurge paralel întreaga lungime a canalului.

Volumul de trafic a atins, în 1991, aproximativ 18.300 de parcurgeri ale canalului, cu un tonaj total de 426 milioane de tone.

Regulamentul de trafic naval prin canal și în porturile sale este stabilit de Autoritatea Navală a Canalului Suez. Aceste regulamente sunt aplicabile atât pentru navele de război, cât și pentru cele comerciale și civile. Zona canalului este port liber.

În 2014, Guvernul egiptean a alocat 8 milioane de dolari pentru modernizarea canalului, iar o porțiune de aproximativ 33 km a fost lărgită de la 61 la 312 metri, permițând astfel tranzitul a circa 50 de nave zilnic, însumând peste 300 milioane de tone anual.

Citit 542 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2023 06:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.