Ce este și cum se tratează dependența de sex

Ce este și cum se tratează dependența de sex
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O boală chinuitoare și insuficient cunoscută. Studii

Nimfomania (la femei) şi satiriazisul (la bărbaţi) sunt termenii utilizaţi pentru a descrie un comportament caracterizat prin tendință incontrolabilă de a întreține contacte sexuale repetate, cu mulți parteneri, fără a exista o implicare emoțională reală. Persoanele dependente de sex au risc crescut de a transmite boli și au un grad ridicat de agresivitate.

Dependența de sex este catalogată de specialiști prin diferiți termeni, cum ar fi: tulburare de tip hipersexualitate sau comportament sexual compulsiv. Este o boală care poate avea cauze multiple, specialiștii nereușind nici în prezent să stabilească un factor dominant care provoacă simptomatologia.

Cauze

Simptomatologia este considerată fie ca făcând parte din categoria tulburării obsesiv-compulsive, fie din cea a adicțiilor, fie ca manifestare a impulsivității.

Studiile recente legate de neurotransmisie corelează cert anumite modificări ale neurotransmițătorilor cerebrali/ circuite cerebrale de existența comportamentului hipersexual. Predispoziția genetică este un factor favorizant, evidențiat în studii recente.

Atunci când comportamentul hipersexual se instalează la o persoană normosexuală anterior, trebuie făcută o evaluare medicală complexă pentru excluderea unor cauze secundare, cum ar fi: boala Parkinson, demența, traumatismele sau tumorile cerebrale, epilepsia, sindromul Kluver-Bucy etc. De asemenea, anumite medicamente folosite în neurologie, psihiatrie sau endocrinologie pot genera, ca reacție adversă, stimularea sexuală excesivă. În cazul anumitor afecțiuni psihiatrice, comportamentul sexual dezinhibat face parte din tabloul psihopatologic: tulburare de personalitate borderline, episod maniacal, tulburare obsesiv-compulsivă etc.

Factori de risc

Studiile au arătat că dependenţa de sex apare cel mai des la persoanele care au vârsta sub 30 de ani, prezintă o tulburare psihică, au un nivel al stresului peste medie, au suferit abuzuri sexuale, au traume emoționale recente ori consumă substanțe psihoactive.

Simptome

Hipersexualitatea este adeseori caracterizată printr-o combinație de gânduri frecvente și intruzive pe teme sexuale, comportament intens sexualizat și incapacitatea percepută a individului de a nu-și putea controla comportamentul sexual, în ciuda efectelor nefaste în alte domenii ale vieții. În stabilirea diagnosticului, specialiștii țin cont de următoarele criterii:

  • perioadă excesivă de timp petrecută cu fantezii și nevoi sexuale, cu planificarea și implicarea în relații sau comportamente cu conținut sexual;
  • implicarea repetitivă în aceste activități, ca reacție la stări emoționale neplăcute sau la evenimente stresante de viață;
  • eforturi repetate, dar lipsite de succes, de a controla sau reduce aceste fantezii;
  • implicarea repetată în comportamente sexuale, în ciuda riscurilor fizice și emoționale pentru sine sau anturaj;
  • suferința semnificativă sau afectarea funcționării sociale, ocupaționale sau în alte arii importante.

Toate aceste comportamente nu trebuie să fie efecte directe ale unor substanțe sau ale unei afecțiuni medicale ori episod maniacal.

Diagnosticare

Diagnosticarea și tratarea hipersexualității intră în apanajul psihologilor, psihiatrilor, endocrinologilor, neurologilor, ginecologilor sau urologilor, cu mențiunea că fiecare medic care vine în contact cu un astfel de pacient trebuie să fie capabil să facă o evaluare medicală complexă și completă, în vederea excluderii cauzelor secundare și a redirecționării pacientului către un specialist.

Tratament

Datele actuale sunt insuficiente pentru a evidenția o cauză clară sau pentru a stabili un tratament standardizat pentru dependenţa de sex. Psihoterapia individuală, cognitiv-comportamentală sau de altă orientare, precum și terapiile de grup de tip "12 steps" s-au dovedit eficiente pentru managementul non-medicamentos al hipersexualității. În ceea ce privește medicația, se folosesc antidepresive, antipsihotice, stabilizatoare ale dispoziției, preparate hormonale, cu rezultate variabile.

Complicaţii

S-a dovedit că persoanele care prezintă un comportament hipersexual au un risc crescut de a contracta boli cu transmitere sexuală, sunt predispuse la agresiuni fizice și sexuale, iar majoritatea suferă consecințe nefaste din punct de vedere financiar, profesional, relațional și legal din cauza acestei afecțiuni.

(articol realizat din surse online)

Citit 815 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Decembrie 2023 09:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.