Austerlitz, "Bătălia celor 3 împărați"

Austerlitz, "Bătălia celor 3 împărați"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cea mai importantă bătălie din istoria războaielor napoleoniene, cea de la Austerlitz, este cunoscută și ca "Bătălia celor 3 împărați": Napoleon - împăratul Franței, Francisc I - al Austriei și țarul Alexandru - al Rusiei, toți prezenți pe câmpul de luptă.

La începutul anului 1805, Austria și Rusia s-au alăturat Angliei în lupta contra Franței, în ceea ce s-a numit A Treia Coaliție. Astfel, după un consiliu al comandanților trupelor ruso-austriece, la 1 decembrie 1805, țarul Alexandru a decis declanșarea imediată a luptei.

Bătălia a început în dimineața zilei de 2 decembrie 1805, cu atacuri furibunde ale aliaților ruso-austrieci asupra armatei franceze, dar trupele napoleoniene au respins atacurile succesive.

Bătălia de la Austerlitz este considerată o capodoperă tactică. Francezii dispuneau de 65.000 de oameni, iar aliații aveau în jur de 73.000 de soldați. Napoleon și-a slăbit în mod intenționat flancul stâng, sperând că rivalii vor arunca cele mai numeroase trupe în acea zonă, urmând ca el să atace puternic în flancul drept. Țarul a decis să trimită mai mulți soldați de pe frontul central pentru a întări atacul de pe flancul sudic. Acest lucru i-a permis lui Bonaparte să atace zona centrală a inamicului, străpungând linia austro-rusă. Garda Imperială Franceză a reușit să zdrobească unitățile similare ruse și să le facă să se retragă în dezordine.

Țarul Rusiei și împăratul Austriei au asistat năuciți la înfrângerea armatelor lor. Pierderile aliaților s-au cifrat la peste 27.000 de oameni și 150 de tunuri, în vreme ce francezii au pierdut doar 9.000 de oameni.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 1277 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Decembrie 2023 09:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.