Oameni de seamă. Gustave Eiffel, inginerul care a construit simbolul Parisului

Oameni de seamă. Gustave Eiffel, inginerul care a construit simbolul Parisului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Arhitectul francez Gustave Eiffel s-a născut pe 15 decembrie 1832, la Dijon. A rămas celebru pentru construcţia Turnului Eiffel și contribuția la proiectarea Statuii Libertății

A absolvit École Centrale des Arts et Manufactures din Paris, cea mai prestigioasă universitate de inginerie a vremii. A realizat numeroase poduri pentru rețeaua franceză de căi ferate, printre care faimosul viaduct Garabit. După retragerea din inginerie s-a concentrat pe cercetări în meteorologie şi aerodinamică, având contribuții importante în ambele domenii.

În 1889, la împlinirea unui secol de la Revoluţia franceză, s-a organizat la Paris o expoziţie internaţională, reunind participanţi din întreaga lume. Au fost prezentate adevărate minuni ale tehnicii din diferite domenii. Marea atracţie a fost un turn foarte înalt, construit în întregime din metal, numit Turnul Eiffel, după numele celui care l-a proiectat. Ridicat în mijlocul parcului Champ-de-Mars, acest turn impresionant era de un modernism neobişnuit pentru acea epocă.

Lucrările au început la 22 ianuarie 1887 şi s-au finalizat la 31 martie 1889, când drapelul Franţei a fluturat pentru prima dată în vârful turnului. Turnul Eiffel a fost cea mai înaltă structură din lume timp de 40 de ani. Iniţial, monumentul lui Eiffel a fost contestat şi considerat de mulţi artişti şi scriitori celebri ceva oribil şi inutil. Însă în câteva decenii a început să-i fie recunoscută valoarea arhitecturală. A rămas până astăzi un adevărat simbol al capitalei franceze, fiind cel mai vizitat obiectiv al acesteia, atrăgând anual milioane de turişti din întreaga lume.

Arhitectul turnului din Paris a creat și la Iaşi patru bijuterii arhitecturale, destul de puţin cunoscute în România: Hotelul "Traian", fosta Hală Mare a oraşului, mausoleul familiei P.P. Carp de la Ţibăneşti şi podul de cale ferată peste râul Prut de la Ungheni. Mausoleul familiei politicianului P.P. Carp a fost construit din beton, în stil neogotic, după planurile inginerului francez. Podul de la Ungheni este numit de localnici "Turnul Eiffel culcat".

Gustave Eiffel a încetat din viață pe 27 decembrie 1923, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 459 ori Ultima modificare Joi, 14 Decembrie 2023 12:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.