Oameni de seamă. Ion Mincu, întemeietorul școlii românești de arhitectură

Oameni de seamă. Ion Mincu, întemeietorul școlii românești de arhitectură
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ion Mincu, arhitect și inginer, s-a născut pe 20 decembrie 1852, la Focșani. Studiile secundare le-a efectuat la Liceul "Unirea" din  localitatea natală. Din 1864, a fost bursier la Școala Națională de Arte Frumoase din București. În 1871, s-a înscris la Școala de Poduri, Șosele și Mine din București, pe care a absolvit-o în 1875, obținând diploma de inginer. În perioada 1877-1884, a studiat la Școala Națională de Arte Frumoase din Paris, obținând diploma de arhitect. În 1883, a primit Premiul Societății Centrale a Arhitecților Francezi.

Întors în țară, între anii 1892 şi 1897, a avut activitate didactică și a contribuit la înființarea Școlii de Arhitectură a Societății Arhitecților Români. În 1898-1912 a fost profesor la Școala Națională de Arhitectură, iar apoi la Școala Superioară de Arhitectură din București. Tot în această perioadă a fost președinte al Societății Arhitecților Români.

Ion Mincu s-a făcut remarcat prin determinarea cu care și-a urmat visul și prin realizările sale deosebite. A promovat un nou stil arhitectonic, bazat pe valorificarea tradițiilor naționale, preluând elemente din arhitectura veche românească (ornamentația exterioară bogată și coloanele scurte), cea rurală (foișorul și cerdacul), precum și cea bisericească (planimetria curții interioare și folosirea stucaturii). Dintre cele mai edificatoare creații arhitectonice asupra cărora Ion Mincu și-a pus amprenta menţionăm: ”Casa Lahovary”, ”Casa Robescu”, ”Casa Monteoru”, ”Casa Vernescu” - toate din București, Catedrala ”Petru și Pavel” din Constanța, ”Vila Robescu” din Sinaia ș.a.

Printre edificiile cu o arhitectură distinctă construite după planurile lui Ion Mincu se află și Palatul Administrativ din Galați. Inaugurarea a avut loc pe 27 aprilie 1906 și este prima lucrare a lui Mincu pentru un edificiu public reprezentativ. ”Casa Robescu” este un alt imobil din municipiul Galați construit după proiectul său, având strânse filiații cu ”Casa Lahovary” și ”Bufetul” din București, lucrări în care Mincu a făcut primele încercări de realizare a unei arhitecturi inspirate din tradiția națională.

Ion Mincu s-a stins din viață pe 6 decembrie 1912, la București.

În 1953, Institutul de Arhitectură a primit numele arhitectului. În prezent, instituția se numește Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu".

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 507 ori Ultima modificare Marți, 19 Decembrie 2023 12:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.