Însângeratul 8 noiembrie ´45

Însângeratul 8 noiembrie ´45
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Comemorarea manifestaţiei anticomuniste * Un omagiu la Ateneu *  Uriaşul miting – de ziua regelui * Cuplul regal a lipsit * Crin Antonescu: „Monarhia poate fi un proiect” *

Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana au lipsit de la reuniunea de luni seară, de la Ateneu, dedicată evocării scurgerii a 65 de ani de la prima manifestaţie anticomunistă din România.

Dar şi zilei onomastice a suveranului, care mărturisea recent că ziua de naştere i s-a serbat întotdeauna intim, ziua numelui – Arhanghelii Mihail şi Gavril – fiind cea oficială…

Venerabilul academician Dinu C. Giurăscu, cunoscutul istoric, a relatat de altfel, de pe scenă, că tocmai ziua regelui a fost pentru tinerii de acum 65 de ani, elevi, studenţi, muncitori, funcţionari, prilejul ales pentru a protesta împotriva terorii roşii sovietice, care se aşezase, cu interzicerea ziarelor, cu cenzură, cu îndepărtarea de la guvernare a partidelor istorice.

Recensiune, criză – ca şi acum – secetă şi lipsă de libertate – românii se adunau în jurul regelui ca în jurul unui simbol. Atunci au putut ieşi peste 10.000 de oameni în stradă şi au rezistat gloanţelor, în timp ce astăzi doar cozile la pomeni mai adună oameni în stradă…

Pornită ca o iniţiativă a tineretului liberal, la care s-au adăugat tinerii ţărănişti, apoi mii de oameni de toate vârstele şi categoriile sociale, manifestaţia de la 8 noiembrie 1945 s-a soldat cu morţi şi răniţi după ce

Divizia „Tudor Vladimirescu”, constituită în URSS, a tras în mulţime. Cu o zi înainte fusese zi liberă, pentru sărbătoarea bolşevică a revoluţiei din octombrie. 

Cuplul princiar – o prezenţă discretă

Luni seara, Casa Regală a fost reprezentată de Prinţesa Moştenitoare a tronului şi de Prinţul Radu, o prezenţă discretă, fără discursuri. Ei au fost încadraţi, în loja oficială, de liberali: fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PNL Crin Antonescu şi Radu Câmpeanu, fondator, după Revoluţie, al partidului.

Câmpeanu, organizator ca lider al Tineretului Liberal, al manifestaţiei de acum 65 de ani, a povestit asistenţei cum au stat lucrurile. În sală – doar câţiva supravieţuitori din miile de atunci…

Liderul liberal Crin Antonescu a spus luni, de pe scenă, că „Monarhia poate fi un proiect” care poate scoate ţara din criză. "N-am făcut niciodată un secret din opţiunea mea monarhistă”, a mai spus preşedintele PNL.

Pianul… în şoaptă

A emoţionat pe toţi cei prezenţi  intervenţia cunoscutului pianist Dan Grigore, în finalul concertului pe care l-a ţinut pe scena Ateneului. A povestit cum, la trei ani, când nu ştia să scrie, dar ştia să cânte, mama i-a spus să cânte încet, în baie, Imnul Regal: deja acest lucru putea trimite pe cineva în închisoare!

Şi Dan Grigore a cântat luni, „în şoaptă”… de pian, într-o tăcere de mormânt a sălii pline. Până când cei din sală, mulţi cu frunţile albite de mult, au început să murmure versurile Imnului… S-a strigat apoi „Trăiască Regele!” şi s-a aplaudat. Regele a apărut însă doar în filmele documentare proiectate. Şi a fost aplaudat, ca o prezenţă reală.

Au urcat cu greu pe scenă câţiva supravieţuitori ai uriaşei manifestaţii din Piaţa Palatului. Rodica Coposu, care avea 14 ani pe atunci, a fugit de acasă împreună cu două colege de şcoală, pentru a ajunge la evenimentul interzis de autorităţile comuniste.

Directorul unui ziar independent, „Ardealul”, care mai apărea după ce „Viitorul” şi „Dreptatea” fuseseră interzise, şi-a amintit de numărul special din acea zi, cu fotografia mare a regelui pe prima pagină, ca într-un ziar-manifest.

Au fost proiectate şi imagini din filmele realizate de Marilena Rotaru, moderatoarea spectacolului de luni, organizat de Alianţa Naţională pentru Regatul României, în colaborare cu Institutul Român de Istorie Recentă, Fundaţia „Corneliu Coposu” etc. 

Asociaţia “Tradiţia Militară” a echipat o Gardă de Onoare cu coifuri strălucitoare, haine kaki şi ZB-uri cu baionetă, pentru a da onorul oaspeţilor.

În afară de recitalul de pian susţinut de Dan Grigore, actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au citit texte literare dedicate monarhiei, iar violonista Ioana Cristina Goicea, acompaniată la pian de Verona Maier, a avut mai multe momente muzicale.

I-am văzut în sală pe surorile Coposu, pe fostul premier ţărănist Victor Ciorbea, pe ziaristul Cornel Nistorescu, actorii Irina Petrescu, Mircea Diaconu, Ion Lucian, pictorul Ştefan Câlţia, Andrei Chiliman – primarul Sectorului 1, istoricul Ionel Iorga şi mulţi alţii.

După întâlnire, la îndemnul liderului Tineretului PNL, Florin Alexe, de a aprinde lumânări acolo unde şi acum 65 de ani românii au ieşit în stradă, zeci de lumânări au fost aprinse în faţa Ateneului.

Citit 1680 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.