Inaugurarea stației Law-Racoviță din Antarctica

Inaugurarea stației Law-Racoviță din Antarctica
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pe 13 ianuarie 2006, a avut loc inaugurarea primei stații românești permanente de cercetare și explorare din Antarctica, Stația Law-Racoviță, o clădire-laborator, construită din materiale anticorozive și termoizolante, având cinci spații de dormit (cabane-satelit de tip iglu), o stație radio, un depozit pentru combustibili și un mic grup sanitar.

În anul 1986, Australia a construit Stația Law (după numele primului cercetător australian în zona Larsemann Hills), o bază științifică de cercetare și explorare din Antarctica. Stația se găsește în regiunea "Prințesa Elisabeta", pe dealurile Larsermann, la 2 km distanță de o stație chineză, cu care întreține schimburi de experiență.

Cu prilejul întâlnirii anuale a Tratatului Antarctic din iunie 2005, s-a semnat un acord prin care Australia a donat Stația Law Fundației Antarctice Române și Institutului Român de Cercetări Polare. Totodată, s-a stabilit ca noua stație să se numească Stația Law-Racoviță, în onoarea primului biolog care a studiat viaţa din Antarctica, savantul român Emil Racoviţă.

Stația Law-Racoviță funcționează doar în timpul verii australe. Echipa românească efectuează cercetări de bioprospectare, ecologice, de măsurare a activităților seismice și geomagnetice, studii legate de poluare, biochimie cu aplicații în biotehnologii din industria farmaceutică și alimentară, hidrologie, studii medicale, observații astro-climatice.

Citit 2135 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024 15:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.