Rață pe varză dulce sau acră la cuptor

Rață pe varză dulce sau acră la cuptor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ingrediente:1 rață tânără, de aproximativ 1,5-2 kg, 1 varză albă frumoasă, de 2,3 kg, sau 1 varză acră de 1,8-2 kg, 2 cepe de mărime medie, tăiate peștișori, 1 lingură cu vârf de cimbru tocat, 250 ml. de bulion de roșii,  1 lingură de mărar fin tocat, 3 linguri de ulei, 2 linguri de muștar cu boabe întregi (opțional), 1 portocală (opțional, se poate înlocui cu 1 măr sau 1 ceapă), 3-4 căței de usturoi întregi, sare grunjoasă și piper negru măcinat, după gust

Preparare: Se pregătește rața și se unge peste tot cu muștar, pe dinăuntru și pe dinafară, apoi se sărează și se piperează bine. În interior, se îndeasă ½ de portocală și i se leagă picioarele cu o ață. Se poate pune înăuntru și ½ de măr sau de ceapă, va menține umezeală și nu va permite să se usuce rața în timpul gătirii. Într-o tavă, se pun restul de ½ de portocală (măr) și 1 ceapă, cât și cățeii de usturoi și se așază rața deasupra. Se pornește cuptorul și se fixează la 160 C°. Odată cuptorul încins, se acoperă tava cu rața cu un capac potrivit și se dă la cuptor, pentru o oră și 30 de minute. La jumătatea timpului de gătire (după 45 de minute), se întoarce rața cu pieptul în jos. Se acoperă cu grijă și se gătește în continuare până ce timpul total indicat a trecut.

Varza acră se scurge bine de zeamă și se spală în 2-3 ape reci, ca să se piardă din acreală. Varza dulce se toacă mărunt și se presară cu 1 linguriță de sare, lăsând-o deoparte vreo 15 minute, cât să mai piardă din volum. În uleiul încins se adaugă ceapa tăiată în peștișori care se călește 5-6 minute, pe foc mic. Se adaugă apoi toată varza și se amestecă bine. După 5 minute, se adaugă și bulionul de roșii. Atenție, dacă se folosește varză acră, nu mai este nevoie de bulion. Se călește varza sub capac, amestecând frecvent, până când s-a înmuiat bine, apoi se condimentează cu sare, piper, cimbru și mărar fin tocat. Se mai călește varza descoperită, amestecând adesea,  vreo 5 minute, apoi oprim focul. După o oră și jumătate de când rața e la cuptor, se scoate și se așază pe o farfurie plată. Se adaugă în tavă toată varza călită și se nivelează frumos. Se pune rața pe varză. Se mai dă la cuptorul deja încins la 190°C, 10 minute cu pieptul în sus, apoi 10 minute cu pieptul în jos și din nou 10-15 minute cu pieptul în sus, cât să fie frumos rumenită. Va prinde și varza un pic de crustă, colorându-se frumos.

De ce să consumăm carne de rață

Carnea de rață este considerată a fi cea mai valoroasă sursă de proteină (aproximativ 16 g de proteină la 100 g de produs), precum și vitamine ca A (în conformitate cu acest indicator, carnea de rață este recunoscută ca titular de înregistrare), B1, B3, B6, B12, riboflavină, acid folic. În lista celor mai valoroase elemente conținute în carnea de rață, puteți vedea seleniu, fosfor, cupru, potasiu, fier, mangan, sodiu și multe altele care sunt necesare pentru întreaga activitate a substanței.

Gâtul de rață este un produs uimitor, este considerat o excelentă prevenire a bolilor sistemului cardiovascular, a tumorilor maligne, îmbunătățește funcția creierului. Un procent ridicat de conținut de grăsime explică valoarea energetică ridicată a cărnii. Conținutul de calorii din carnea de rață este de 250 kcal/100 g. Este necesar să se includă rața în dietă pentru persoanele ale căror activități profesionale sunt asociate cu mari cheltuieli de energie și nervi.

Citit 485 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 07:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.