Metodă revoluționară pentru depistarea tumorilor cerebrale

Metodă revoluționară pentru depistarea tumorilor cerebrale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oamenii de știință britanici vor efectua studii privind un nou test de sânge "revoluționar" care ar putea reduce necesitatea unei intervenții chirurgicale invazive, consemnează DC News. Descris ca o "biopsie lichidă", testul, considerat a fi o premieră mondială, ar putea reduce intervențiile chirurgicale invazive și riscante, necesare în prezent pentru diagnosticarea unor tumori cerebrale. Testele ar putea duce, de asemenea, la un diagnostic pus mai devreme, ceea ce ar putea accelera tratamentul și ar putea crește rata de supraviețuire a pacienților cu una dintre cele mai mortale forme de cancer cerebral, spun experții.

Pacienții cu tumori cerebrale inoperabile ar putea beneficia în mod special - deoarece un diagnostic precoce le-ar permite să înceapă cât mai repede tratamentele, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia.

Oamenii de știință din Marea Britanie au studiat deja testele și speră acum să efectueze teste mai ample. Dacă va avea succes, testul "ieftin" și "ușor de utilizat de către pacienți" ar putea fi introdus în serviciile de sănătate în termen de doi ani, spun experții.

Testul de sânge TriNetra-Glio, dezvoltat de Datar Cancer Genetics, funcționează prin izolarea celulelor care s-au desprins din tumoare și au ajuns în sângele unei persoane. Celulele izolate sunt apoi colorate și pot fi identificate la microscop. Testul a fost studiat de cercetătorii de la Brain Tumour Research Centre, care este condus de Imperial College London și Imperial College Healthcare NHS Trust. Aceștia au efectuat primele studii pentru a evalua dacă testul poate diagnostica cu precizie tumorile gliale - care se dezvoltă în creier și pot crește până la a apăsa pe țesutul cerebral sau pe cel al măduvei spinării. Printre acestea se numără glioblastomul (GBM) - cel mai frecvent diagnosticat tip de tumoare cerebrală de grad înalt la adulți - astrocitoamele și oligodendroglioamele. Aceștia au constatat că testul avea "sensibilitate, specificitate și precizie analitică ridicată", potrivit unui studiu publicat în International Journal of Cancer.

Oamenii de știință speră acum să efectueze studii mai ample, pentru a valida rezultatele.

Citit 528 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2024 18:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.