Oameni de seamă. Edgar Quinet, un prieten al României

Oameni de seamă. Edgar Quinet, un prieten al României
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Reputatul scriitor Edgar Quinet s-a născut pe 17 februarie 1803, la Bourg-en-Bresse, Franța. După absolvirea colegiului din Lyon, s-a înscris la Facultatea de Drept, studiind în paralel și matematicile, istoria filosofiei și limbile străine. În 1820, Quinet a plecat la Paris pentru a studia Filosofia la Sorbona. Din perioada studenției datează  prima scriere, ”Tabletele evreului rătăcitor”, 1823. În 1827, Quinet a obținut o bursă de la Guvernul francez și a călătorit în Italia, unde a petrecut doi ani studiind istoria Renașterii, devenind pasionat de lupta pentru libertatea și unitatea Italiei.

În 1830, Quinet a devenit profesor de literatură franceză la Sorbona, dar a fost forțat să demisioneze în 1846. În anii următori, a fost implicat în mișcările politice ale epocii, Revoluția din 1848, devenind unul dintre cei mai cunoscuți intelectuali din Franța. Edgar Quinet, unul dintre cei mai activi filoromâni de la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost profesorul pașoptiștilor munteni și moldoveni care au studiat la Paris înaintea Revoluției de la 1848. S-a recăsătorit cu fiica lui Gheorghe Asachi, Hermiona, ceea ce l-a legat și mai mult de spațiul românesc.

Dintre operele sale amintim: „Ahasvérus”, o poveste despre un om condamnat să rătăcească prin lume pentru totdeauna,  „La Révolution”, un eseu despre Revoluția Franceză și ideologia sa, „Scrisori din Valahia”, în care a descris condițiile din Principatele Române sub ocupația otomană. La 29 aprilie 1838, Edgar Quinet a fost numit cavaler al Legiunii de onoare.

A încetat din viață pe 27 martie 1875, la Versailles, Franța.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 291 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Februarie 2024 06:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.