Oameni de seamă. Mircea Malița, un nume de referinţă pentru diplomaţia românească

Oameni de seamă. Mircea Malița, un nume de referinţă pentru diplomaţia românească
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Matematician, diplomat și eseist, Mircea Augustin Malița s-a născut pe 20 februarie 1927, la Oradea. În 1948 și-a luat  licența în matematici la Universitatea din București. La numai 22 de ani, devine cadru didactic universitar, carieră pe care a desăvârșit-o în mod strălucit de-a lungul a peste șase decenii. În 1972 își susține doctoratul și obține titlul de profesor universitar la Facultatea de Matematică a Universității din București.

În 1962 primește postul de ministru adjunct la Ministerul de Externe, pentru ONU și relații multilaterale, iar între 1970-1972 a condus Ministerul Educației și Învățământului, promovând studiul limbilor străine occidentale și al informaticii. Ca diplomat, a cunoscut o largă recunoaştere şi apreciere internaţională, fiind ambasador al României în Elveţia şi la ONU (Geneva), apoi în SUA.

Mircea Maliţa a excelat şi în genul eseistic, prin lucrări despre modelele matematice în ştiinţele sociale: "Programarea pătratică", "Modele matematice ale sistemului educaţional", "Abordări matematice ale relaţiilor matematice", sau despre diplomaţie: "Pagini din trecutul diplomaţiei româneşti", "Diplomaţia română. O perspectivă istorică", ''Romanian Diplomacy. A Historical Study'' ș.a.

Mircea Maliţa a fost membru al Academiei Mondiale de Arte şi Ştiinţe, al Academiei Internaţionale de Perspectivă Socială, al Academiei Internaţionale "Leonardo da Vinci" din Roma. A primit titlul Doctor Honoris Causa, a fost membru titular al Academiei Române.

S-a stins din viață  pe 21 mai 2018, București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 615 ori Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2024 21:53

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.