Oameni de seamă. Benjamin Ferencz, eroul uitat al celui de-Al Doilea Război Mondial

Oameni de seamă. Benjamin Ferencz, eroul uitat al celui de-Al Doilea Război Mondial
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Benjamin Ferencz s-a născut pe 11 martie 1920, la Satu Mare, într-o familie de evrei intelectuali, care, când el avea numai 10 luni, a emigrat în Statele Unite ale Americii. A absolvit Facultatea de Drept a prestigioasei Universități Harvard, specializându-se pe crime de război. După absolvire, s-a înrolat în armata americană, iar la sfârșitul războiului, excelentele sale abilități în drept internațional l-au propulsat printre procurorii ce au anchetat liderii naziști în celebrul proces de la Nurenberg. După încheierea războiului, Benjamin Ferencz s-a stabilit în Germania. Aici, a continuat neîncetat lupta pentru reabilitarea victimelor nazismului.

De numele său se leagă și fondarea Curții Internaționale de Justiție aflate la Haga, principalul organ judiciar al Națiunilor Unite – ONU.

Ca răspuns la crimele de război ale Statelor Unite în războiul din Vietnam, Benjamin Ferencz a pus bazele Curții Penale Internaționale, cu sediul tot la Haga. 

Procesul liderilor naziști rămași în viață numit deseori ”cel mai mare proces din istorie” a fost condus de procurorul-șef american Robert Jackson. Acesta a ales să își construiască cazul pe documentele emise de naziști și nu pe mărturiile victimelor, pentru a evita acuzații potrivit cărora ancheta s-ar baza pe mărturii părtinitoare.

Tânărului Benjamin Ferencz i-a fost încredințată misiunea de a se deplasa la Berlin, unde a strâns dovezi împotriva numelor grele ale regimului, contribuind astfel la condamnarea celor responsabili pentru Holocaust și crime împotriva umanității. În al nouălea proces din cele doisprezece procese de la Nurenberg, Benjamin Ferencz a fost numit procuror-șef al Statelor Unite ale Americii. Este vorba de procesul Einsatzgruppen ”grup de intervenție”. Aceste grupuri aveau ca unic scop eliminarea și anihilarea tuturor elementelor etnice, dar și politice pe care regimul nazist  le considera subumane: evrei, romi, oameni cu dizabilități etc. Se estimează că au fost executați prin împușcare de aceste adevărate comandouri ale morții aproximativ 1 milion de oameni. Femei, bătrâni sau copii, toți purtau aceeași vină biologică: etnia. Însă culpabilitatea crimelor împotriva umanității și a Holocaustului nu se rezumă la doar câțiva zeci de oameni. Benjamin Ferencz a înțeles asta, iar Nurenberg nu a reprezentat pentru el decât o ușă pe care a deschis-o pentru apărarea celor care, nevinovați, au plătit prețul suprem căzând victime ideologiei și politicii totalitare.

Benjamin Ferencz, sătmăreanul născut în România, și-a dedicat întreaga existență reabilitării victimelor nazismului, dar mai presus de orice a arătat omenirii ceea ce o ființă umană este capabilă să comită atunci când ideologia acaparează rațiunea.

Benjamin Ferencz este considerat a fi un reper al dreptății și al luptei pentru adevăr.

I-a fost recunoscută contribuția excepțională pe care acesta a adus-o societății acordându-i-se Premiul Erasmus în 2009.

Contribuția sa asupra deconspirării crimelor nazismului și asupra Holocaustului, așa cum îl percepem astăzi, este colosală și poate prea puțin apreciată de noi, românii.

A încetat din viață pe 7 aprilie 2023, în Florida, SUA.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 636 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2024 09:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.