Oameni de seamă. Pantazi Ghica, unul dintre "craii de Curtea Veche"

Oameni de seamă. Pantazi Ghica, unul dintre "craii de Curtea Veche"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Scriitor, critic literar, politician și avocat, Pantazi Ghica s-a născut pe 15 martie 1831. A urmat cursurile Colegiului "Sf. Sava" din București. A studiat apoi la Paris, dar nu a finalizat cursurile.

La întoarcerea în Țara Românească, în 1847, împreună cu fratele său, Ion Ghica, a fost implicat în Revoluţia din 1848 și a devenit secretar al lui Bălcescu. Înainte ca Revoluția să-l răstoarne pe domnitorul Gheorghe Bibescu și să impună o nouă administrație, Pantazi Ghica a fost însărcinat de Bălcescu să răspândească propaganda în județele Buzău și Prahova. O intervenție comună ruso-otomană a oprit revoluţia și ambii frați Ghica au fost arestați și exilați din Țara Românească.

În 1849, Pantazi Ghica s-a stabilit din nou la Paris, unde mama lui încă își avea reședința. După moartea acesteia, s-a mutat la Istanbul. S-a întors la București la sfârșitul anului 1850.

În perioada 1856-1858, a fost procuror în județul Dâmbovița, devenind ulterior unul dintre principalii activiști liberali, alături de aripa condusă de Rosetti. În urma alegerii lui Cuza în ambele țări, Ghica a intrat în serviciul public, în calitate de inspector în Ministerul Justiției și șef de departament la Ministerul Afacerilor Externe. În 1862, a fost numit avocat pentru Ministerul Educației. A fost prefect de Buzău și inspector al monumentelor istorice.

În 1859, a editat, împreună cu Dimitrie Bolintineanu, ziarul "Dâmbovița". A colaborat la publicaţia literară lunară "Revista Română", a editat două reviste satirice, "Păcală" și "Scrânciobul". În anii 1870, Pantazi a contribuit cu articole la revista lui Rosetti, "Românul". În aceeași perioadă, a început să publice piese literare în "Revista Contimporană".

Dintre scrierile lui Pantazi Ghica menționăm: "Un boem român", "Cămătarulu", "Iadesiu", "O lacrimă a poetului Cîrlova", "Sterian pățitul", "Studiuri de drept și esplicația legilor civile române".

Pe 17 iulie 1882, la 51 de ani, Pantazi Ghica s-a sinucis, după ce a înghiţit un pumn de pastile pe care medicul i le recomandase pentru depresie.

Numele său avea să intre în istoria literaturii române după ce Mateiu Caragiale l-a transformat în personaj literar în cartea "Craii de Curtea Veche".

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 313 ori Ultima modificare Vineri, 15 Martie 2024 10:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.