Salată de boeuf și salată orientală

Salată de boeuf și salată orientală
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Salată de boeuf

Ingrediente: 5 cartofi, 4 morcovi, 1/2 rădăcină de țelină, 100 g măsline negre fără sâmburi, 6 castraveți în oțet, sare; pentru maioneză: 2 cartofi mici, 2 linguri apă rece, 2 linguri muștar, 1 ceașcă de ulei (100 ml), zeamă de lămâie, sare după gust;  pentru ornat: castraveți murați, măsline negre.

Preparare: Spălăm și punem legumele (mai puțin cartofii) la fiert în apă rece și puțină sare. După ce s-au fiert, le lăsăm la răcit. Apoi, le curățăm și le tăiem cubulețe mici. În altă oală, punem la fiert cartofii, spălați, curățați și tăiați rondele, cu puțină sare. Când s-au fiert, îi scurgem de zeamă și-i mixăm până la omogenizare. Încet,  adăugăm ulei, continuând să mixăm. Adăugăm muștarul, apa rece, sare și mixăm în continuare, punând ulei. Punem și zeama de lămâie (după gust). Într-un bol, punem legumele, castraveții tăiați cubulețe mici, măslinele, maioneza (păstrăm 2 linguri pentru ornat) și amestecăm. Potrivim de sare. Punem salata într-o tavă, o ornăm  și o băgăm la frigider (fiecare poate orna cum îi place mai mult).

Salată orientală de post 

Ingrediente: (pentru 3 porții): 750-800 g cartofi, 1 ceapă mică roșie sau 1/2 ceapă roșie medie, 70 g măsline fără sâmburi, 1-2 castraveți mici murați, 1/2 ardei gras roșu mic/ardei capia, 1/2 legătură mărar verde, sare, piper: pentru dressing: 80 ml apă caldă, 4 lingurițe oțet, 2 lingurițe zahăr, 50 ml ulei de măsline.

Preparare: Spălăm bine coaja cartofilor, apoi îi punem la fiert în apă cu puțină sare. Îi lăsăm să fiarbă în jur de 20 minute de la primul clocot, apoi testăm cel mai mare dintre cartofi cu o furculiță. Dacă intră ușor înseamnă că sunt fierți, așa că îi scoatem din apă și îi lăsăm câteva minute să se răcorească, cât să putem să îi decojim. În acest timp curățăm și tăiem ceapa julien, iar mărarul cât mai fin. Tăiem castraveții murați și jumătatea de ardei în cuburi sau fâșii de mărime medie. Punem cartofii într-un bol încăpător, adăugăm ceapa, măslinele, castravetele murat și ardeiul gras, apoi asezonăm cu sare și piper. Pregătim dressingul amestecând apa fierbinte cu zahăr și oțet. Turnăm apa peste cartofi, adăugăm uleiul de măsline, amestecăm și gustăm pentru a vedea dacă mai are nevoie de condimente, oțet sau ulei. Lăsăm salata să se odihnească pentru 30 minute (de preferat la frigider), apoi putem să o mâncăm. Merge foarte bine cu pâine prăjită sau pesmet.

Citit 528 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Martie 2024 12:29

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro