Oameni de seamă. Omar Sharif, legendă a Hollywood-ului și maestru al ecranului

Oameni de seamă. Omar Sharif, legendă a Hollywood-ului și maestru al ecranului
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Pe numele său adevărat Michel Yusef Dimitri Chalhoub, Omar Sharif s-a născut pe 10 aprilie 1932, la Alexandria, Egipt. A fost educat în religia greco-catolică. La vârsta de patru ani, s-a mutat la Cairo, împreună cu familia.

A studiat la Colegiul "Victoria" din Alexandria, printre pasiunile sale aflându-se sportul, teatrul, matematica și fizica. A fost poliglot, vorbind fluent franceza, araba, engleza, greaca, italiana și turca.

A studiat actoria la Academia Regală de Arte din Londra.

În 1953, şi-a făcut debutul în lumea filmului, în producţia egipteană "Sira’ Fil-Wadi", alături de actriţa egipteană Faten Hamama, cu care s-a căsătorit în 1955. Pentru aceasta, s-a convertit la religia islamică, schimbându-și numele în Omar Sharif.

În 1962, a jucat în primul său film în limba engleză, "Lawrence of Arabia", interpretând rolul lui Ali Ibn Kharish, prinţul deşertului. Filmul l-a propulsat pe scena internaţională şi i-a adus Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, dar şi o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963).

Întreaga sa carieră în cinematografie cuprinde, pe lângă cele 26 de filme egiptene, peste 60 de filme americane şi franceze, în care a jucat alături de actori faimoşi, precum Peter O’ Toole, Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo şi Barbra Streisand.

A fermecat mii de femei din întreaga lume cu ochii săi strălucitori şi cu surâsul seducător. I-au fost atribuite nenumărate legături sentimentale, dintre care le amintim pe cele cu actrița și cântăreața Barbara Streisand și cu actrița Catherine Deneuve.

În 2003, a fost condamnat la închisoare pentru o lună, pentru că a lovit un polițist, și a fost nevoit să plătească o sumă considerabilă pentru daunele solicitate de victimă.

Omar Sharif a fost şi un excepţional jucător de bridge, mare amator de băuturi fine și fumător notoriu (peste 50 de ţigări pe zi). A fost pasionat de cai, dar și de cursele hipice, fiind văzut deseori pe hipodrom.

În 2012, a fost diagnosticat cu boala Alzheimer. S-a stins din viață pe 10 iulie 2015, în urma unui infarct, la Cairo, la vârsta de 83 de ani.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 570 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2024 13:36

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro