Oameni de seamă. Georgios Papanikolaou, inventatorul testului pentru depistarea cancerului uterin

Oameni de seamă. Georgios Papanikolaou, inventatorul testului pentru depistarea cancerului uterin
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Georgios Nicholas Papanikolaou, medic și cercetător, s-a născut pe 13 mai 1883, la Kymi, insula Evia, Grecia. A studiat medicina în cadrul Universității din Atena și a absolvit în 1904, cu cele mai mari onoruri. A făcut serviciul militar ca asistent chirurg și apoi s-a întors în orașul său natal pentru a îngriji bolnavii de lepră.

În 1910, Papanikolaou a obținut un doctorat în zoologie, la Universitatea din München, Germania. În 1911, s-a alăturat unei expediții de cercetare marină în Marea Mediterană și Oceanul Atlantic condusă de Prințul Albert de Monaco. În 1913, însă, a plecat în Statele Unite ale Americii, cu 250 de dolari în buzunar. Astfel, pentru a-și întreține familia, a trebuit să lucreze în diverse domenii. A fost vânzător de covoare, a ocupat funcții de birou, a fost chiar și violonist într-un restaurant. Însă, Georgios Papanikolaou și-a dorit să devină om de știință.

A obținut un loc de muncă la Colegiul Medical al Universității Cornell și, odată ajuns acolo, s-a dedicat citologiei, studiind celulele pentru a diagnostica și a preveni bolile. Cercetările sale au dat roade în 1928, după ce a luat o mostră de celule cervicale și le-a întins pe o lamelă de sticlă. Metoda a fost capabilă să detecteze că aceste celule erau canceroase. Astfel, s-a născut testul frotiului cervical. Denumit astăzi testul Babeș-Papanikolaou, după el și după medicul român Aurel Babeș care l-a descoperit independent de el, testul este considerat una dintre cele mai eficiente metode de screening pentru cancerul de col uterin și a salvat milioane de vieți prin identificarea precoce a leziunilor canceroase sau precanceroase, permițând intervenții medicale prompte și tratament adecvat.

În plus, Papanikolaou a avut contribuții semnificative și în domeniul citologiei și al anatomiei patologice, publicând numeroase lucrări de cercetare care au contribuit la înțelegerea mai profundă a structurii celulare și a proceselor patologice, având un impact extins asupra practicii medicale și a cercetării științifice.

În 1961, Papanikolaou s-a mutat la Miami, Florida, unde a ajutat la înființarea Institutului de Cercetări în domeniul Cancerului ”Papanikolaou” la Universitatea din Miami, dar a încetat din viață pe 19 februarie 1962, înainte de deschiderea acestuia.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 550 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2024 11:05

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.