Oameni de seamă. Frank Capra, un titan al cinematografiei anilor ’30

Oameni de seamă. Frank Capra, un titan al cinematografiei anilor ’30
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Regizorul Frank Capra s-a născut pe 18 mai 1897, în Sicilia, Regatul Italiei. A absolvit, în 1918, Institutul de Tehnologie din California, obținând diploma de inginer chimist. După ce și-a satisfăcut serviciul militar în timpul Primului Război Mondial, s-a îndreptat către industria filmului pornind de jos, de la laborator până la departamentul de editare.

Și-a început cariera ca scenarist de comedii, ulterior începând să regizeze proiecte specifice perioadei filmului mut.

Filmele sale, începând cu ”American Madness”, în 1932, au fost influențate de Marea Criză și Capra a fost nevoit să lucreze la filme al căror buget era redus, asta neîmpiedicându-l-l să devină cel mai popular regizor al anilor '30. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor cu filmele ”You Can't Take It With You”, ”Mr. Deeds Goes to Town și ”It Happened One Night”.

Cu o carieră închinată patriotismului, idealismului şi valorilor americane specifice oraşelor mici, completate de talentul său în calitate de regizor, Frank Capra s-a impus ca un titan al perioadei de aur a Hollywoodului. În perioada 1952-1956, a regizat producţii documentare cu tematică ştiinţifică pentru seria ''The Bell Laboratory Science Series''.

Și-a încheiat cariera în 1961 cu realizarea filmului ”Pocketful of Miracles”, un remake al unui film al său de mare succes – ”Lady For a Day”. A fost recompensat cu o stea pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

A încetat din viață pe 3 septembrie 1991, în La Quinta⁠, California, SUA.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 382 ori Ultima modificare Vineri, 17 Mai 2024 14:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.