Oameni de seamă. Charles Lebayle, un maestru în arta vitraliilor

Oameni de seamă. Charles Lebayle, un maestru în arta vitraliilor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pictorul și designerul francez Charles Lebayle s-a născut pe 28 mai 1856, la Paris. La 14 ani, a început să frecventeze cursurile serale la École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs⁠. Debutul său la Salon⁠ a avut loc în 1877. În loc de picturi, a expus lucrări în vitralii. A câștigat un concurs la École des Beaux-Arts în 1879, apoi a studiat pictura în ulei. Este cunoscut în special pentru contribuțiile sale în arta de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, având o carieră prolifică în realizarea și proiectarea vitraliilor.

Lebayle a colaborat cu diverși artiști și ateliere de prestigiu pentru a crea vitralii impresionante pentru biserici și alte clădiri importante din Franța. În 1886, a câștigat Prix de Rome, pentru "Claudius proclamat împărat" (foto), și a petrecut doi ani la Villa Medici, unde a realizat pictura murală "Marea și ciobanul". A contribuit la crearea ferestrelor pentru Hôpital de la Charité din Lyon, majoritatea acestora fiind distruse când clădirea a fost demolată în 1933. S-a sinucis pe 22 ianuarie 1898, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 487 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2024 11:39

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro