Oameni de seamă. Julius Axelrod, farmacologul care a impus paracetamolul

Oameni de seamă. Julius Axelrod, farmacologul care a impus paracetamolul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Julius Axelrod, farmacolog, biochimist și neurochimist american, s-a născut pe 30 mai 1912, la New York, într-o familie de imigranți evrei din Polonia. ⁠În 1933, și-a luat licența în biologie la City College din New York. A urmat studii postuniversitare la Universitatea New York și a obținut doctoratul în biochimie, în 1955, la Universitatea din Washington.

În perioada 1933-1935, a fost asistent de laborator la departamentul de bacteriologie al Facultății de Medicină din New York, iar apoi, timp de zece ani, a fost chimist în laboratorul de Igienă industrială. În perioada 1946-1949, a fost cercetător asociat la Goldwater Memorial Hospital. În această perioadă, coordonatorul său, profesorul Brodie, l-a îndrumat să studieze felul în care funcționează analgezicele. În anii 1940, aspirina le cauza utilizatorilor o circulație a sângelui mai dificilă. Axelrod și Brodie au descoperit substanța care cauza acest simptom. Au recomandat ca substanța să fie înlocuită cu paracetamol.

În 1949-1950, a fost chimist asociat la secția de farmacologie chimică la Institutul Național al Inimii din Bethesda. În această perioadă, a studiat efectul cafeinei asupra corpului uman, al adrenalinei și al altor substanțe. În 1950 a fost promovat chimist, iar în 1953 a devenit chimist senior.

În 1954, Julius Axelrod s-a mutat la Institutul Național al Sănătății Minții, în Laboratorul de Știință Clinică. În următorii doi ani, s-a concentrat pe activitatea hormonilor neurotransmițători, cercetare care i-a adus mai târziu Premiul Nobel. De asemenea, a teoretizat cum epinefrina este ținută de țesut într-o stare inactivă și a arătat felul în care este eliberată atunci când corpul are nevoie de ea. Aceste descoperiri au fost cheia pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul nervos. De asemenea, noua enzimă s-a dovedit utilă în tratarea hipertensiunii și a schizofreniei.

În anul 1970, a împărțit Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie cu Ulf von Euler și Bernard Katz. Descoperirile celor trei au adus contribuiții uriașe felului în care înțelegem sistemul nervos. A continuat să cerceteze pentru tratamente noi până când s-a pensionat, în 1984. Prin cercetările sale a adus bogate contribuții felului în care înțelegem sistemul nervos și a descoperit tratamente pentru multe boli.

A încetat din viață pe 29 decembrie 2004, la Bethesda, comitatul Montgomery, SUA.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 492 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2024 11:51

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro