Oameni de seamă. Nicolae Milescu Spătarul, diplomat de carieră

Oameni de seamă. Nicolae Milescu Spătarul, diplomat de carieră
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cărturar, traducător și diplomat moldovean, Nicolae Milescu Spătarul s-a născut pe 1 iunie 1636, în satul Milești, din ținutul Vasluiului.

În anii 1660-1664, a studiat la Marea Școală a Patriarhiei din Constantinopol, unde a învățat istorie, teologie și filosofie, precum și multe limbi străine: greaca veche, neogreaca, latina, slavona și turca.

Datorită calităţilor sale de diplomat, a fost trimis de domnitorul moldovean Gheorghe Ștefan la Stockholm, pe lângă regele Suediei, apoi la Paris, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, pentru a pune la cale o alianţă antiotomană. În 1669, a ajuns la Constantinopol, în preajma ambasadei engleze, iar în 1671 a fost numit traducător de greacă, latină și română la Departamentul Școlilor din Moscova.

În urma periplului său prin Orient (1675-1678), în fruntea unei misiuni diplomatice, cu "scopul de a descoperi un drum mai scurt pentru comerț", Nicolae Milescu Spătarul a redactat lucrările "Jurnalul de călătorie" și "Descrierea Chinei", acestea deschizând calea unei noi specii literare - jurnalul de călătorie.

Milescu a fost primul cărturar din spațiul medieval românesc care a afirmat originea latină a limbii române și primul istoric al Imperiului Otoman, înaintea lui Dimitrie  Cantemir. A tradus un compendiu grec, a scris sau compilat „Aritmologhia”, „Etica”, „Cartea sibilelor”, „Cartea ieroglifică” etc. A realizat prima traducere integrală în limba română a Vechiului Testament.

A trecut la cele veșnice în 1708, la vârsta de 72 de ani.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 404 ori Ultima modificare Vineri, 31 Mai 2024 13:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.