Oameni de seamă. Edvard Grieg, unul dintre cei mai mari compozitori ai epocii romantice

Oameni de seamă. Edvard Grieg, unul dintre cei mai mari compozitori ai epocii romantice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Edvard Hagerup Grieg, compozitor și pianist norvegian, s-a născut pe 15 iunie 1843, la Bergen. A început studiile muzicale la o vârstă fragedă, influențat de mama sa, care era o pianistă talentată. La vârsta de 15 ani, a fost trimis la Conservatorul din Leipzig, Germania, unde a studiat pianul, compoziția și teoria muzicii, absolvind în 1862.

După terminarea Conservatorului, a dat primul concert în orașul său natal, Bergen, interpretând, între altele, sonata "Patetica" de Beethoven. A început să compună și să concerteze în Europa piese pentru pian, muzică de cameră, muzică orchestrală, dobândind rapid recunoașterea. În 1867, s-a mutat la Oslo (pe atunci Kristiania), unde a cofondat Academia Norvegiană de Muzică, pentru a promova muzica clasică norvegiană. Tot în 1867, a devenit dirijor la Societatea Filarmonică din Oslo. Din 1875, a început să lucreze la muzica de scenă pentru drama lui Ibsen "Peer Gynt". A întreprins o serie de turnee în toată Europa, cu orchestre renumite, precum Filarmonica din Berlin sau orchestra Concertgebouw din Olanda. A primit numeroase onoruri, inclusiv titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Cambridge.

Edvard Grieg a rămas o figură centrală în muzica clasică, fiind considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai epocii romantice.

S-a stins din viață pe 4 septembrie 1907, la Bergen.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 284 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iunie 2024 02:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.