Ingrediente: 100 ml apă minerală rece, 100 ml ulei, 125 g zahăr, 350 g făină,1 linguriță praf de copt, 1 pliculeț zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie, 4-5 caise copte, 1 borcan gem de caise, un praf de sare
Preparare: Într-un bol se pune apa cu zaharul și se bate până se dizolvă zahărul, apoi se adaugă praful de sare, lingurița cu praful de copt, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie și uleiul, omogenizăm toate ingredientele după care încorporăm făina. Aluatul trebuie să fie elastic și ușor de lucrat cu el. Ungem tava de tartă cu unt sau margarină și cu ajutorul sucitorului se pune aluatul întins în formă, apoi tăiem marginile și le lăsăm deoparte. Înțepăm cu furculița aluatul care este așezat în tavă și punem deasupra gemul de caise. Nivelăm frumos, după care așezăm feliuțele de caise dând forma dorită. Aranjată în tavă, punem prăjitura la copt, în cuptorul preîncălzit șa 175 de grade pentru 35 de minute sau până trece testul cu scobitoarea. Când tarta cu caise s-a copt, o scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcească. După ce s-a răcit o putem presăra cu zahăr pudră și o tăiem felii. E gata pentru a fi servită alături de cei dragi. Este un desert răcoritor și cu gust deosebit de plăcut, ideal pentru a fi consumat în zilele caniculare de vară.