Oameni de seamă. Iulia Buciuceanu, una dintre marile voci ale României

Oameni de seamă. Iulia Buciuceanu, una dintre marile voci ale României
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Una dintre marile voci ale teatrului liric românesc, mezzosoprana Iulia Buciuceanu, s-a născut pe 25 iunie 1931, la Tighina, Basarabia, într-o familie de muzicieni. Atât mama, cât și tatăl său au studiat canto și, respectiv, dirijat și compoziție, la Conservator. A avut doi frați și două surori, printre care şi actrița Tamara Buciuceanu.

Primii pași în lumea muzicii i-a făcut la 10 ani, când cânta în corul catedralei de la Chișinău. În anii 1947-1950, a studiat la Conservatorul din Iași, secția Canto, iar între 1950 și 1953 la Conservatorul din București.

Între 1952-1983 a fost prim-solistă a Operei bucureștene. A fost laureată a Concursului Internațional de Canto de la Viena din 1959, a Festivalului Primăvara de la Praga din 1960, a Concursului Internațional de Canto de la Sofia din 1962 și a Festivalului de Operă de la Helsinki, tot în 1962.

A abordat de-a lungul carierei roluri din opere precum "Aida" și "Falstaff" de Giuseppe Verdi, "Carmen" de Georges Bizet și "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski, dar și din opere românești, printre care "Hamlet" de Pascal Bentoiu, "Oedip" de George Enescu sau "Horia" de Nicolae Bretan. Repertoriul său a cuprins, de asemenea, lucrări din repertoriul vocal simfonic, lied și operetă, fiind invitată să cânte pe multe scene mari ale Europei.

Pentru activitatea sa, a primit Ordinul Meritul Cultural, în anul 1968.

S-a stins din viață pe 18 iunie 2022, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 544 ori Ultima modificare Marți, 25 Iunie 2024 20:12

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro