Oameni de seamă. Ottorino Respighi, compozitor italian vizionar

Oameni de seamă. Ottorino Respighi, compozitor italian vizionar
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Compozitorul italian Ottorino Respighi s-a născut pe 9 iulie 1879, la Bologna. Tatăl său era profesor de pian şi l-a învățat bazele interpretării la pian și vioară. Respighi a urmat apoi cursuri de vioară și violă la Liceul Muzical din Bologna, dar și de compoziție, timp de 7 ani. Printre primele sale compoziții s-au numărat "Piccola Ouverture" și "Preludio" pentru orchestră.

În 1900, a acceptat rolul de violonist principal în orchestra Teatrului Imperial rus din Sankt Petersburg. În 1902, s-a întors la Bologna cu scopul de a-și continua studiile de compoziție. Din 1903 până în 1908, a fost prim violonist în "Mugellini Quintet". În 1909, a doua operă a lui Respighi, "Semirâma", a înregistrat un succes considerabil.

În 1917, Respighi a avut premiera poemului simfonic "Fântânile Romei", prima lucrare din cele trei poeme simfonice inspirate de Roma. În 1928, și-a completat, în doar nouă zile, cel de-al treilea poem simfonic pe teme romane, "Serbările romane". Unul dintre cei mai îndrăgiți reprezentanți ai componisticii italiene din prima jumătate a secolului al XX-lea, Ottorino Respighi a vrăjit literalmente ascultătorii generație după generație. A încetat din viață pe 18 aprilie 1936, la Roma.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 488 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2024 12:17

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro