Remember. Alexandru Graur (1900-1988)

Remember. Alexandru Graur (1900-1988)
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Alexandru Graur, lingvist și savant român de origine evreiască, s-a născut pe 9 iulie 1900, la Botoșani. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, în 1922. În anii 1924-1929, a studiat la Paris, luându-și doctoratul. Revenit la București, în anii 1941-1944, a înființat și a fost director al Liceului particular evreiesc.

A mai deținut funcțiile de profesor la Universitatea din București, decan al Facultății de Filologie și director al Editurii Academiei. Activitatea sa științifică însumează studii de filologie clasică, etimologie, lingvistică generală, fonetică și fonologie, gramatică, onomastică, lexicologie și de cultivare a limbii române.

Împreună cu Iorgu Iordan și Ion Coteanu a fost redactor responsabil al noii serii a Dicționarului limbii române (DLR). A coordonat volumele de "Studii de gramatică" și "Probleme de lingvistică generală". A încetat din viață pe 9 iulie 1988, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 629 ori Ultima modificare Marți, 09 Iulie 2024 10:22

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro