Ciorbă de fasole cu afumătură

Ciorbă de fasole cu afumătură
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente: 1 kg fasole boabe, 600-800 g afumătură, 2 linguri ulei, 2 cepe, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 pătrunjel rădăcină, 2-3 căței de usturoi, sare, piper, 2 lingurițe rase chimen măcinat, 2 frunze de dafin, câteva fire de pătrunjel verde sau cepșoară.

Preparare: Se lucrează direct într-o oală de circa 5 litri. Ceapa se tăie mărunt și se călește un pic în cele 2 linguri de ulei. Se adăugă apoi și usturoiul feliat sau zdrobit (sau fulgi deshidratați de usturoi). Tot acum se adăugă feliile de afumătură și se rumenesc discret pe fiecare parte. Această rumeneală dă o savoare aparte preparatului. Deasupra se adaugă și zarzavaturile tocate mărunt sau date pe răzătoarea mare. Apoi se adaugă și fasolea (înmuiată în prealabil) și se toarnă circa 2 litri de apă. Ideea e ca apa să cuprindă bine fasolea și carnea. Pentru ca această fasole cu afumătură să fie mai zemoasă (tip ciorbă) se adaugă mai multă apă. Apoi se pune un pic de sare și restul condimentelor. Se potrivește de sare la final, pentru că și afumătura este sărată. Chimenul este un bun digestiv, care diminuează efectul de balonare dat de fasole. După ce se adaugă și foile de dafin, se închide oala sub presiune și se fierbe fasolea timp de 60 de minute. Dacă se folosește oală obișnuită, atunci totul se fierbe până se înmoaie fasolea și afumătura devine moale. Se recomandă atât foc domol, cât și utilizarea unui capac. Dacă e nevoie, se mai adaugă apă pe parcurs. Fierberea va dura peste o oră şi jumătate în acest caz. Dacă se dorește o mâncare de fasole cu afumătură mai groasă, atunci se mai fierbe totul 30 de minute fără capac. Se  transferă totul într-un castron încăpător și se decorează mâncarea cu pătrunjel verde și/sau ceapă tocată. Carnea afumată este fragedă și delicioasă, iar boabele de fasole sunt bine fierte, unele fiind sparte (explodate). Kaizerul fiert se poate mânca doar cu furculița, fără cuțit. Șoriciul este moale. Fasolea cu costiță sau kaizer se servește fierbinte. Se poate asezona cu solzișori de ceapă roșie frecați cu sare și stropiți cu oțet. Ceea ce rămâne se pune la frigider și se poate reîncălzi (în porții) în următoarele zile. Nu este greșit nici dacă se face o cantitate mai mare de fasole cu afumătură și se congelează, putându-se astfel păstra și pentru altă dată. Lângă mâncarea aceasta se pot servi murături asortate, preparate ca salată sau consumate ca atare.

 

Beneficiile consumului de fasole pentru sănătate

ArticolConsumul de fasole, ca parte a unei diete echilibrate, poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre cele mai importante!

Susținerea sănătății sistemului cardiovascular

Numeroase studii științifice arată că o dietă bogată în fasole poate contribui la reducerea nivelului de colesterol de tip LDL, unul dintre principalii factori de risc ai bolilor de inimă. Consumul de fasole a fost asociat și cu alte efecte benefice pentru sistemul cardiovascular, precum scăderea tensiunii arteriale și reducerea inflamației.

Stabilizarea nivelului de zahăr din sânge

Consumul de fasole poate contribui la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea fluctuațiilor rapide ale glicemiei, datorită conținutului bogat în carbohidrați complecși, care se digeră lent și oferă o senzație prelungită de sațietate. Astfel, este important ca persoanele care suferă de diabet tip 2 sau prezintă un risc crescut de dezvoltare a acestei boli să includă fasolea în regimul lor alimentar.

 

Citit 372 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2024 13:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.