Ingrediente: 1 rață cam de 1,5-2 kg, 1 varză albă frumoasă (proaspătă) cam de 2,3 kg sau 1 varză acră de 1,8-2 kg, 2 cepe de mărime medie, tăiate peștișori, 1 lingură cu vârf de cimbru tocat, 250 ml. de bulion de roșii concentrat,1 lingură de mărar fin tocat, 2 linguri de muștar cu boabe întregi (opțional), 1 portocală (opțional, se poate înlocui cu 1 măr sau 1 ceapă), 3-4 căței de usturoi întregi, sare grunjoasă și piper negru măcinat.
Preparare: Se pregătește rața pentru gătit. Se decupează pielea grasă care atârnă la gât, între picioare și eventualele bucăți de grăsime din interior. Opțional, se pot face niște crestături fine, cu vârful cuțitului, în pielea de pe pieptul de rață. Se unge rața peste tot cu muștar, pe dinăuntru și pe dinafară. Se foloseşte muștarul pentru că merge bine cu rața și pentru a ne asigura că sarea și piperul aderă bine de aceasta. Se poate folosi și ulei, dar nu trebuie adăugată grăsime, pentru că rața are destulă. Sărăm și piperăm bine rața. În interior, îi îndesăm jumătate de portocală și îi legăm picioarele cu sfoară. Se pot pune înăuntru și jumătate de măr sau de ceapă, va aburi acolo și nu va permite să se usuce rața în timpul gătirii. Într-o tavă, punem restul de ½ de portocală (măr) și 1 ceapă, cât și cățeii de usturoi și așezăm rața deasupra. O lăsăm minimum 1 oră la temperatura bucătăriei. Cuptorul se fixează la 160 C°. Odată cuptorul încins, se acoperă tava cu rața cu un capac potrivit sau se înfoliază cu folie de aluminiu și se dă la cuptor, la o înălțime medie, pentru 1 oră și 30 de minute. La jumătatea timpului de gătire (după 45 de minute), se întoarce rața cu pieptul în jos. Se acoperă cu grijă și se gătește în continuare. Am adăugat în ulei 1 ceapă tăiată și am călit-o 5-6 minute, pe foc mic. Am adăugat apoi toată varza și am amestecat-o bine. După 5 minute, am adăugat și bulionul de roșii. Am călit varza sub capac, amestecând frecvent, până când s-a înmuiat bine, apoi am condimentat-o cu sare, piper, cimbru și mărar fin tocat. Am mai călit varza descoperită, preț de vreo 5 minute. Carnea trebuie să fie moale și fragedă. Ridicăm temperatura la cuptor la 190°C. Am scos rața și am așezat-o pe o farfurie plată. Am adăugat în tavă toată varza călită și am nivelat-o frumos. Și, evident, punem rața pe varză. Am dat-o la cuptorul deja încins la 190°C, 10 minute cu pieptul în sus, apoi 10 minute cu pieptul în jos și din nou 10-15 minute cu pieptul în sus, cât să fie frumos rumenită. Va prinde și varza un pic de crustă, colorându-se frumos.
De ce este bine să mâncăm varză
Varza este o legumă extraordinară pentru sănătate cu un profil nutrițional impresionant. Iată ce conține:
Vitamina C
Varza este bogată în vitamina C, care este un antioxidant puternic ce ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și susține sistemul imunitar.
Vitamina K
Această vitamină este importantă pentru coagularea sângelui și pentru sănătatea oaselor.
Vitamina A:
Varza conține vitamina A sub formă de beta-caroten, care este esențială pentru sănătatea ochilor și a pielii.
Vitamina B6
Contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și la metabolismul proteinelor.
Acid folic
Este important în special pentru femeile însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate, deoarece ajută la prevenirea defectelor congenitale la făt.Varza conține minerale precum calciu, potasiu, magneziu și fosfor, esențiale pentru sănătatea oaselor, a musculaturii și a sistemului cardiovascular.