Educaţia copilului în Germania / De la poveşti despre divorţ, la istorii despre relaţiile gay
Foto: Foto: romaningermania.ro

Educaţia copilului în Germania / De la poveşti despre divorţ, la istorii despre relaţiile gay
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit site-ului romaningermania.ro, realizat de jurnalişti români din diaspora, nu este nimic neobişnuit să ceri, într-o librărie sau bibliotecă germană, o carte pentru copii cu poveşti despre divorţ, despărţirea de bunici, acceptarea bolii cuiva apropiat sau o carte despre îmbolnăvirea/decesul animalului iubit. Există însă şi cărţi care îi ajută pe copiii persoanelor cu orientare homosexuală să înţeleagă preferinţele relaţionale ale părinţilor şi chiar concubinajul mamelor sau al taţilor cu persoane de acelaşi sex. Dintr-o carte al cărei mesaj principal îndeamnă la toleranţă şi înţelegere a diferenţelor sociale, sexuale etc. cei mici mai pot afla, că există şi copii crescuţi de două femei (şi este ilustrat un astfel de cuplu de lesbiene) sau de doi bărbaţi (aici fiind desenaţi doi bărbaţi cu copilul lor), scrie site-ul romaningermania.ro. Asemenea cărţi speciale sunt menite să-i ajute pe copii să devină puternici, independenţi şi pregătiţi pentru tot felul de situaţii delicate care ar putea să apară în viaţa lor. Iată ce părere au părinţii gălăţeni despre asemenea cărţi, dacă şi-ar dori ca ele să existe şi în România, şi dacă le-ar citi ţâncilor din ele:

Laura, mama unei fetiţe de 6 luni: „Nu ne putem îngropa capul în nisip ca struţii! Trebuie să ne pregătim copiii pentru societatea actuală şi să înţelegem că nu mai trăim ca acum o sută de ani. În România, din păcate, nici măcar orele de educaţie sexuală nu se fac, şi efectul negativ al lipsei de informare se simte şi se vede: sarcini nedorite în rândul adolescentelor, violuri sau agresiuni sexuale. Relaţiile homosexuale există de când lumea! Ar fi esenţial să avem şi aici asemenea cărţi cum sunt în Germania. Dar chiar şi fără ele, îi voi explica totul fetiţei mele, inclusiv ce înseamnă homosexualitate şi relaţii gay”.

Constantin, tatăl unei fetiţe de 7 ani: „În viaţă pot apărea situaţii delicate precum moartea cuiva drag, boala, care sunt dificil de explicat copiilor. Asemenea cărţi care să îi ajute pe părinţi să explice aceste lucruri ar fi utile şi există şi la noi, chiar dacă nu sunt atât de vizibile. Copiii nu trebuie ţinuţi sub un clopot de sticlă. Cât despre relaţiile gay, reprezintă o chestiune care ţine mai mult de psihiatrie şi mai puţin de democraţie.”

Maria, mama unui băiat devenit deja major: „Din păcate, profesia de părinte nu se învaţă şi de aceea eu cred că ar trebui să existe cărţi care să-i educe pe adulţi cum să fie părinţi buni, afectuoşi şi să petreacă mult timp cu copiii lor. Este o lipsă de implicare şi de realism să lăsăm copiii pe seama unor cărţi sau pradă televizorului sau unor desene animate tot mai violente! În ceea ce priveşte relaţiile homosexuale, copilul meu, cânt era mai mic, a aflat că unui dintre realizatorii de emisiuni pentru copii este gay şi m-a întrebat dacă e bine sau rău. I-am explicat că pentru valorile sociale în care trăim, nu e o atitudine normale, dar că trebuie să fim toleranţi şi să ne îngăduim, să existăm toţi, în măsura în care lucrurile se petrec într-un cadru firesc. Trebuie să luptăm pentru normalitate nu pentru anormalitate”. 

Elena, cadru didactic şi mamă: „La vârsta întrebărilor, sunt foarte importante răspunsurile părinţilor. Nu mai sunt subiecte tabu astăzi. Cu delicateţe şi înţelepciune, copilul poate primi răspuns la orice întrebare, bineînţeles explicaţia fiind pe măsura capacităţii lui de înţelegere.

Copiii devin conştienţi de diferenţa de sex şi, cum petrec destul de mult timp singuri, cea mai mare parte a copiilor e familiarizată cu fenomenul homo. Au televizorul şi calculatorul ca mijloc de informare. Apariţia în România a unor astfel de publicaţii va stârni controverse. Copiii ştiu mult mai multe decât ne lasă pe noi, cei mari, să credem, dar familia este prioritară în educaţia copilului, nimeni şi nimic nu pot înlocui o mamă sau un tată”.

Citit 2568 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Octombrie 2011 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.