Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează că în nutriție "perfecționismul aduce după sine diete stricte și reguli absurde", iar un obiectiv mult mai realist ar fi ca "în 80 la sută din timp să respectăm o alimentație perfectă, iar în 20 la sută din timp să ne relaxăm", o adaptare a principiului Pareto.
"Legea 80/20 propune un obiectiv mult mai realist, bazat pe un compromis între voință și putință: în 80 la sută din timp să respectăm o alimentație perfectă, iar în 20 la sută din timp să ne relaxăm. Raportat la o săptămână de 7 zile, asta înseamnă să fim “cuminți” minimum 5 zile și să ne facem poftele/plăcerile în weekend. Atenție, asta nu înseamnă s-o facem lată. La sfârșit de săptămână se presupune că avem timp liber, ne putem trezi mai târziu iar programul alimentar sigur e diferit și la numărul de mese, dar mai ales la conținut.
Nicio problemă, nicio tragedie, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nici nu slăbim dacă sărim peste una. Alegeți-vă o zi pe săptămână în care să uitați de diete, număr de calorii și reguli de nutriție - avem nevoie de această libertate, este esențială pentru echilibrul nostru psihic. Încercați să vă bucurați de mâncare fără să vă judecați! Nu există permis și interzis, bine și rău. Lăsați mâncarea să fie ceea ce trebuie să fie: o sursă de nutrienți, o hrană, o bucurie pentru sufletul vostru. Iar de mâine, ”de luni”, suntem din nou cuminți!", a explicat Mihaela Bilic.
Principiul lui Pareto a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto la începutul secolului al XX-lea, după ce a observat că aproximativ 80 la sută din terenurile din Italia erau deținute de 20 la sută din populație. De-a lungul timpului, această idee a fost extinsă în diverse domenii și aplicații.
Nutriționiștii aplică adesea principiul lui Pareto 80/20 pentru a promova un stil de viață echilibrat și sustenabil în alimentație. Astfel, potrivit acestui principiu aplicat în nutriție, dacă mănânci 21 de mese pe săptămână (3 mese pe zi), 17 mese (80 la sută) ar trebui să fie sănătoase și bine echilibrate, iar 4 mese (20 la sută) pot include pizza, ciocolată sau alte delicii. Acest principiu poate ajuta la menținerea unui echilibru între sănătate și plăcere.
Totuși, nutriționiștii recomandă personalizarea acestui raport în funcție de obiectivele de sănătate, preferințe alimentare și nevoile individuale.