Ingrediente: 4 căni făină, 1 linguriță sare, 20 g praf de copt, 1 portocală, 100 g ciocolată neagră, 100 + 100 g margarină, 5 linguri zahăr, 1 cană apă.
Preparare: Cernem făina cu sarea și praful de copt, într-un castron mare. Adăugăm 100 g margarină de la frigider tăiată cubulețe și frământăm până obținem un aluat sfărâmicios. Adăugăm o cană cu apă și amestecăm bine. Aluatul obținut se frământă, după care se întinde o foaie de 1/2 cm. Tăiem cu un cuțit lateralele. Topim 100 g margarină și ungem bine aluatul. Radem coaja de la portocală. Stoarcem bine portocala, pentru a obține suc. Ungem foaia cu sucul de portocale. Amestecăm zahărul cu coaja de portocală și presărăm pe toată suprafața aluatului. Tocăm 100 g tabletă de ciocolată neagră și o repartizăm pe toată foaia. Rulăm foaia și tăiem biscuiți de 1 cm. Dacă punem ciocolată rasă, se pot face biscuiți și de 1/2 cm sau chiar mai subțiri. Se pun într-o tavă și se ung biscuiții cu margarină topită și se presară zahăr tos. Se coc la 200 de grade, timp de 15 minute.
Prăjitură cu mere și biscuiți
Ingrediente: 60 biscuiţi simpli, 2 kg mere, 500 g zahăr, 4 plicuri budincă de vanilie, 1,2 l apă, 150 g stafide, esență de vanilie, scorțișoară, 100 ml rom.
Preparare: Merele se curăță de coajă și se taie în cubulețe mici. Se adaugă peste apa și zahărul, în prealabil pus la fiert. Se fierb împreună până ce merele se înmoaie bine, dar să nu se zdrobească de tot. Se dizolvă 4 plicuri de budincă în 200 ml apă și când merele sunt gata adăugăm praful de budincă dizolvat și lăsăm să mai fiarbă câteva minute amestecând continuu. Când este gata, adăugăm stafidele care au fost puse la înmuiat în lichior, punem și un strop de sare, esenţa de vanilie și scortișoara. Se aşază biscuiții în formă, ungem cu lichiorul rămas și așezăm un strat de cremă cât este încă fierbinte. Așa procedăm în continuare până la 3 straturi de biscuiți și 3 de cremă, ultimul fiind de cremă. Se lasă să se răcească, după care se pune la frigider câteva ore.