Supa de fasole boabe este o alegere perfectă pentru orice zi, indiferent dacă e post sau nu, oferind o combinație echilibrată de nutrienți și gusturi delicioase. Bogată în proteine și fibre, ciorba de fasole este o opțiune sănătoasă și hrănitoare pentru toata familia.
Ingrediente: 300 grame fasole uscată fiartă în prealabil, 1 ceapă, 1 morcov, 1 bucată țelină, 1 ardei gras, 1 lingură ulei, sare, piper negru măcinat, cimbru uscat, 150 gr roșii pasate, boia dulce afumată, 1 foaie de dafin, leuștean verde, mărar verde.
Preparare: Fasolea lăsată la înmuiat câteva ore o fierbem într-o oală sub presiune, pentru a reduce timpul de fierbere. Curățam legumele și le spălăm, apoi le tăiem cubulețe. Într-o oală punem la călit în ulei morcovul, țelina, ardeiul gras și ulterior ceapa. Când s-au înmuiat ușor, stingem cu zeama de la fasole, adăugăm cimbrul și foaia de dafin. Lăsăm să fiarbă 15 minute, după care adăugăm roșiile, piperul, sare după gust, boiaua afumată, iar după încă 10 minute boabele de fasole. Dacă este nevoie, mai adăugăm zeama de la fasole sau apă. Fierbem 10 minute, după care adăugăm mărarul și leușteanul verde, tocate fin. Servim cu murături, ceapa roșie sau salată de varză.
Ciorbă de lobodă, leuștean și orez
Ingrediente: 3 l de apă, 1 castron generos cu lobodă (verde și roșie), 1 borcan de roșii în suc propriu, 1 ceapa mare tăiată cubulețe, 50 g de orez, 1 ardei mare tăiat cubulețe, 1 morcov mare tăiat cubulețe, 1 legătură generoasa de leuștean, borș, sare.
Preparare: Dacă nu avem lobodă proaspătă, putem folosi lobodă congelată sau la borcan. Punem apă la fiert, adăugăm ceapă, ardeiul gras și morcovul. Mai putem adăuga pătrunjel rădăcină, țelină rădăcină sau păstârnac rădăcină, sau zarzavat de ciorbă pregătit în toamnă. Punem toate legumele în apă rece, astfel că totul va fierbe împreună și vom avea o zeama gustoasă. Putem folosi 200-300 grame de cartofi tăiați cubulețe mici sau past/ tăieței de casă. Adăugăm și roșiile în suc propriu, lăsăm totul să fiarbă timp de 10 minute. Mai completăm cu apă, întotdeauna doar apă caldă, iar la final trebuie să avem în jur de 4 litri de ciorbă. Când orezul este fiert, adăugăm borș și o linguriță rasă de sare. După ce dă în clocot, potrivim gustul de sare si borș, dacă mai este nevoie.