Ingrediente:
cremă de cacao: 220 g zahăr, 250 g unt, 6 bucăți gălbenușuri, 50 ml lapte, 50 grame cacao, 50 grame amidon, 1 linguriță esență de rom, 1 praf sare;
blat cu nucă: 6 albușuri, 130 g zahăr, 160 g nucă măcinată, 40 grame făină,1 praf sare;
glazură: 100 g ciocolată amăruie, 120 ml frișcă lichidă îndulcită.
Preparare: Punem într-un bol galbenușurile cu sare, zahărul și întreaga cantitate de lapte. Mixăm totul până când conținutul se va deschide la culoare. Adăugăm amidonul și mixăm în jur de un minut, doar cât să încorporăm amidonul. Punem bolul deasupra unei cratițe cu apă care fierbe. Lăsăm compoziția pentru 6-7 minute, timp în care amestecăm continuu, apoi adăugăm cacaua și esența de rom, după care compoziția se răcește la temperatura camerei.
Pentru blat, batem spumă albușurile cu praful de sare, apoi adăugăm zahărul. Mixăm până când obținem o spumă tare și lucioasa. Adăugăm făină. Amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule. Adăugăm treptat nuca și amestecăm pentru a o încorpora. Folosim o tavă de 25/35 cm, tapetată cu hârtie de copt. Transferăm compoziția în tavă și o distribuim pe toată suprafața. Băgăm tava în cuptor pentru 20 de minute.
Mixăm untul și adăugăm treptat câte o lingură de compoziție, timp în care mixăm continuu. Îndepărtăm hârtia de copt de pe blat, după care îl tăiem în jumătate.
Împărțim crema în două părți. Punem o parte de cremă pe unul din blaturile cu vanilie. O distribuim pe toată suprafața blatului, după care o nivelăm. Acoperim blatul cu nucă şi presăm usor. Punem a doua parte de cremă şi acoperim cu a doua jumătate de blat.
Punem ciocolata într-un bol și turnăm frișca lichidă fierbinte. Amestecăm până când ciocolata se topeşte în totalitate. Turnăm glazura peste prăjitură. Presărăm nuca prăjită și măcinată.
Băgăm prăjitura la frigider pentru 3-4 ore, după care se poate porționa și servi.