Hărţui-te-aş şi n-am cum!

Hărţui-te-aş şi n-am cum!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

“Ochii văd, inima cere, conştiinţa nu şi nu”, aşa s-ar putea traduce simplist instantaneele surprinse de fotograf. „Nu e ceea ce pare!”, ar fi cea mai uşoară şi, poate, mai şchioapă explicaţie posibilă a domnilor. Deci ce avem noi în primul instantaneu? Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul italian Silvio Berlusconi holbându-se… bărbăteşte la posteriorul tinerei care încearcă să-şi adune documentele de pe jos. Francezul nu-şi poate stăpâni rânjetul de satisfacţie, în vreme ce Berlusconi pare să regrete că n-are ochelarii la el! În vremea asta, preşedintele american pare să le spună „Hai, băieţi, terminaţi cu prostiile!”. Singurul care nu ia parte la distracţia generală este premierul canadian Stephen Harper, care are de treabă cu cravata.

„Obama va dormi pe canapea”, aşa s-au grăbit unele ziare să strige după ce au crezut că preşedintele american a fost surprins cu privirea pironită pe fundul rotunjor al unei domnişoare. De data asta, chiar că nu e ce pare, pentru că în filmul care a surprins aceeaşi imagine se arată că, de fapt Obama ajutase o doamnă să coboare scările şi că de fapt ţinta privirii era mai jos de posteriorul incriminat. Nu acelaşi lucru se poate spune despre francezul Sarkozy, care e mai mult decât contemplativ în faţa posteriorului brazilian al domnişoarei. Fotografiile au fost realizate în Italia, la Summitul G8 din 2009. Nu ştim dacă politicienii prinşi în flagrant cu delictul în privire au avut de dat explicaţii nevestelor şi iubitelor. Dar credem că reacţiile lor strict masculine, nu politice, ar avea o legătură strânsă cu legislaţia privind hărţuirea sexuală din ţările lor. 

Legi dure

Atitudinea preocupată de cravată a canadianului poate fi explicată şi de faptul că în acest stat hărţuirea sexuală este reglementată de Codul Muncii, iar agresiunea sexuală de cel Penal. Legea canadiană îi obligă pe angajatori să aibă o declaraţie politică privind hărţuirea sexuală care să cuprindă inclusiv modul în care plângerile pot fi aduse la cunoştinţa angajatorului.

Obama vine din SUA, unde scandalurile sexuale sau acuzaţiile de hărţuire sexuală au lăsat… pete pe/la Casa Albă. Asta fără a pune la socoteală că o tânără din Illinois, care şi-a dat în judecată fostul şef pentru hărţuire sexuală a obţinut o despăgubire record - 95 de milioane de dolari.

Privirea fascinată a francezului Sarkozy te duce cu gândul la o afirmaţie a britanicilor, care susţin că în limba lor termenul de hărţuire sexuală vine din franceză “harassement”. Aflaţi că în Franta, hărţuirea sexuală este pedepsită şi de Codul Muncii şi de cel Penal, sancţiunea ajungând până la un an de închisoare şi 15.000 de euro amendă.

Italienii au reglementat hărţuirea sexuală şi într-un decret-lege şi în Codul de egalitate de şanse între bărbaţi şi femei! Instanţa italiană a decis că e hărţuire sexuală ordinul dat de un manager ca lucrătoarele nu să poarte fuste la locul de muncă. Iar Curtea de Casaţie din Italia decisese mai demult că şi săruturile pe obraz pot fi considerate acte de hărţuire sexuală!

Sfat general

Lăsând ironiile la o parte, atât francezii cât şi italienii au elaborat manuale întregi în care le sfătuiesc pe femei (şi nu numai) cum să reacţioneze în caz de hărţuire sexuală. Astfel, în faţa unui exhibiţionist, doamnele şi domnişoarele trebuie să rămână calme şi, privind cu indiferenţă, să spună: „Ho visto di meglio”. „Am văzut şi mai bune!”. Dar la aruncatul cu privirea insistentă cum ar trebui să reacţioneze?

Citit 1008 ori Ultima modificare Joi, 17 Noiembrie 2011 23:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.