Spectacol de datini şi obiceiuri populare
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Spectacol de datini şi obiceiuri populare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Festivalul de Datini de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile” s-a desfăşurat ieri, începând cu ora 12.30, pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, unde a avut loc deschiderea oficială. Publicul s-a bucurat de un întreg peisaj folcloric, alături de colinde şi de nelipsitul pluguşor.

Aproximativ 250 de colindători din Galaţi, Vaslui, Vrancea, Brăila, Republica Moldova şi Ucraina, fiecare cu portul popular specific zonei pe care o reprezintă, au introdus gălăţenii în atmosfera tradiţiilor de Crăciun şi Anul Nou. Atracţia principală a fost grupul din Măstăcani care, la pluguşor, au avut şi un plug tras de doi cai albi, iar un flăcău pe un cal brun, ura cu putere, în timp ce un altul mânuia biciul. Grupul din Vaslui, localitatea Soleşti este pentru prima dată la Festival.

„Cântăm colinde foarte vechi, cântate cândva în zona din care venim. Purtăm un costum tradiţional, atât noi, cei în vârstă, cât şi cei tineri. Formaţia noastră este compusă din 33 de persoane: copii, care sunt solişti, tineri dansatori şi noi, cei în vârstă, care facem parte dintr-un cor. Bătrânii din cadrul grupului au vârste cuprinse între 40 şi 80 de ani”, ne-a spus Veronica Beligan, de 59 de ani, membră a grupului din Vaslui.

Cu mic cu mare, colindătorii veniţi la Festival, îmbrăcaţi în haine populare, blănuri, sau purtând măşti au fost admiraţi, fotografiaţi şi aplaudaţi de cei din jur. Nu au lipsit nici capra şi ursul, spre deliciul copiilor, care au urmărit spectacolul cu sufletul la gură. După ce fiecare zonă a cântat pluguşorul şi colindele specifice, participanţii s-au deplasat, în alai, spre Casa Armatei, unde a continuat manifestarea.

Citit 3460 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2011 09:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.