Hocus-pocus legislativ pe seama magicienilor
Foto: Foto: Sorin Pană

Hocus-pocus legislativ pe seama magicienilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă nouă ne dispar ca prin farmec drepturile normale într-o societate civilizată, magicienii s-au trezit cu o nouă încadrare ocupaţională care le îngrădeşte dreptul de a profesa. Gălăţeanul Dan Bucfing, magician internaţional cu peste 25 de ani de experienţă profesională pe plan naţional şi internaţional, fondator şi preşedintele Asociaţiei Magicienilor şi Iluzioniştilor din România porneşte astăzi, la Bucureşti, lupta împotriva Ordinului nr. 81 care a schimbat Clasificarea Ocupaţiilor din România, înlocuind ocupaţia de magician cu altele trei: iluzionist de circ, maestru magician, prestidigitator.

„Meserii inventate peste noapte”

În actuala legislaţie, Dan Bucfing s-ar încadra în fiecare din cele trei ocupaţii, dar, spune magicianul, o asemenea aberaţie nu există nicăieri în lume. „Denumirea de iluzionist de circ nu există în standardele internaţionale. Nu poţi fi iluzionist de circ, iluzionist de cinema, iluzionist de stradă sau de cafenea. Eventual poţi fi pur şi simplu iluzionist noţiune care este egală şi sinonimă cu cea de MAGICIAN. Peste tot în lume e o singură ocupaţie, aceea de magician. Am vorbit cu colegii mei din alte ţări şi sunt stupefiaţi”, ne-a mărturisit Dan Bucfing.

Cea de-a doua încadrare, de maestru magician se înscrie în aceeaşi linie aberantă. „Un asemenea titlu de maestru magician se dobândeşte în timp şi este emis numai de foruri de specialitate internaţionale acreditate în urma câştigării unor competiţii internaţionale, a brevetării unor invenţii în domeniul magiei sau pentru o activitate în domeniu de peste 20 de ani. Nu poţi fi maestru magician prin lege! Reglementarea va afecta artişti cu experienţă de zeci de ani, care au trofee şi premii internaţionale, dar care nu au studii superioare şi deci nu se pot numi maestru magician”, ne-a spus revoltat Dan Bucfing.

În ceea ce priveşte ultima clasificare, de prestidigitator, Dan Bucfing spune că ea trebuie să fie asimilată cu cea de magician deoarece un prestidigitator poate prezenta atât trucuri de prestidigitaţie, cât şi trucuri care ţin de celelalte discipline ale artei magiei. Magicianul gălăţean este supărat şi pe faptul că aceste „meserii şi standarde inventate peste noapte” au fost reglementate fără ca asociaţia pe care o conduce să fie măcar întrebată.

„Ca să fii magician e nevoie de ani întregi de studiu şi de muncă susţinută. Ordinul nr. 81 limitează dreptul de profesare a artiştilor liber profesionişti. Fac apel către toţi artiştii magicieni profesionişti şi amatori care au coloană vertebrală să conteste ordinul şi să nu se lase înşelaţi şi călcaţi în picioare. Vom face o contestaţie legală pe care o vom depune la toate ministerele de resort – Muncii, Educaţiei, Culturii, vom informa forurile internaţionale şi vom solicita sprijin şi vom aştepta decizia autorităţilor”, ne-a declarat Dan Bucfing.

Citit 1635 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2012 14:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.