Expo Flora - Minunile grădinii japoneze înfloresc la Ştiinţele Naturii

Expo Flora - Minunile grădinii japoneze înfloresc la Ştiinţele Naturii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spiritul decorativ japonez şi zeci plante care îşi au originea în ţara soarelui-răsare poposesc pentru trei zile la Galaţi, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii. În intervalul 15 - 17 iunie, între orele 10.00 – 21.00, vizitatorii se pot delecta cu cele 35 de standuri de exponate, la cea de-a XVII-a ediţie a Expo Flora.

Bonsai, marea artă a arborilor pitici

Adrian Pop a venit tocmai de la Cluj pentru această expoziţie. Printre multitudinea de specii de plante de apă, cactuşi, arbuşti şi arbori pitici, expozantul ne-a explicat şi arta care stă la baza creşterii unui bonsai. „Trebuie să ai în permanenţă grijă de aceste opere de artă naturale. Ideea este să dai ramurilor o anumită orientare. În acest scop, folosesc sârmă din aluminiu, pe care am grijă să o desfac mereu, înainte de a apuca să se încrusteze în scoarţă”, explică Adrian Pop.

Ştiinţa secretă a ornamentării

Printre cei prezenţi, a fost şi un expozant din Ungaria. Jakab Ferenc este din Budapesta. Pentru că până în 1990 a locuit în Cluj, bărbatul a putut discuta cu noi în limba română. „Eu folosesc flori uscate, pentru a crea diverse decoraţiuni. Cresc florile special. Când ajung la anumite dimensiuni, le culeg şi le usuc la umbră. Apoi, prin diferite alte procedee, le confer rezistenţă. După ce le vopsesc în diferite culori, le folosesc pentru a crea ornamente”, ne-a declarat Jakab Ferenc.

Tema principală: Grădina japoneză

„Principala tematică a celei de-a XVII-a ediţii a Expo Flora este grădina japoneză. Regăsim aici elemente specifice, cum sunt ichebanele, aranjamentele de decor, luciul de apă şi fântânile arteziene. Unele dintre plantele expuse pot fi cumpărate. Avem plante ornamentale, arbuşti şi arbori pitici, cum este, spre exemplu, arţarul japonez”, ne-a spus coordonatorul secţiei Grădina botanică, dr. ing. Paul Lupoaie.

Citit 5759 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iunie 2012 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.