Iată care sunt cele mai indicate alimente în Postul Crăciunlui!

Iată care sunt cele mai indicate alimente în Postul Crăciunlui!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de 40 de zile, creştinii care vor să ţină postul Crăciunului vor tăia de pe lista meniurilor alimentele „de dulce” precum carnea, laptele si ouăle. Pentru ei există însă multe dezlegări la peşte, ulei şi vin, ceea ce face mult mai uşor de parcurs această perioadă de purificare spirituală şi fizică. Cu toate acestea, chiar daca e post, organismul are nevoie de alimente energizante şi diverse, bogate în vitamine şi minerale, atât de necesare perioadei în care ne aflăm, când răcelile sunt frecvente şi afectează, mai ales, copiii şi persoanele în vârstă.

Persoanele care vor ţine tot postul trebuie să consume alimente bogate în proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale de care este nevoie atât pentru sănătatea organismului cât şi pentru randament în activitatea de zi cu zi.

Nu exageraţi cu pâinea, pastele făinoase şi cartofii!

Deoarece majoritatea dintre noi avem tendinţa să adoptăm o dietă predominant glucidică (bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc.), ce depăşeşte necesarul zilnic, există riscul să ne îngrăşam în această perioadă. În acest sens, ar trebui să ne axăm pe legume, crude sau gătite, şi fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor. Pe de altă parte, restricţiile alimentare ar putea pune siluetele şi-aşa silfide ale unora în pericol, slăbind mai mult decât e necesar. Ce e de făcut în acest caz? Pentru persoanele subponderale se recomandă un regim echilibrat şi săţios, care să nu priveze corpul de principiile sale de bază. Se poate mânca bine şi fără să restricţionăm porţiile de mâncare, sunt de părere specialiştii, sfătuindu-ne să ocolim regimul auster (post negru) sau pe cel hipocaloric dacă nu vrem să pierdem în greutate. Se recomandă ca pâinea albă să fie înlocuită cu pâinea integrală sau cea cu tărâţe.

Soia e bună, dar nu în exces!

Unele persoane au tendinţa de a mânca zilnic aceleaşi produse pentru că "oferta de produse vegetale suficient de hrănitoare nu este foarte mare". Astfel, ele descoperă că le place un anumit aliment şi îl consumă zilnic, pentru a nu-şi mai bate capul căutând alternative. Solutia este simplă, dar ne poate afecta sănătatea. Laptele de soia este un produs la care apelăm frecvent în post, însă folosit o perioadă îndelungată nu ne aduce un beneficiu real: nu conţine deloc calciu şi are un conţinut bogat în fitoestrogeni care, deşi au acţiune anticancerigenă, sunt şi responsabili de acumularea şi depozitarea grăsimilor.

Miere, cereale, fructe şi spanac pentru sportivi

Persoanele care fac sport zilnic au nevoie de un plus de energie, iar perioada postului ii poate slei de puteri. Ei bine, aici apare o problemă, întrucât ele au nevoie de o bază largă de proteine, superioare fiind cele de origine animală care sunt interzise în post. Pentru a compensa lipsa cărnii, ouălor şi a produselor lactate, sportivii ar trebui să consume seminţe, cereale, legume precum sparanghelul şi spanacul şi multe fructe.

Iată câteva alimente sănătoase, pe care este bine să le consumaţi în Postul Crăciunului:

1. Fasolea

Are în compoziţia sa fier şi proteine, înlătură riscul de astenie şi anemie. Atât verde cât şi boabe, fasolea poate fi gătită în diverse feluri.

2. Ciupercile

Conţin multe proteine, aşa că pot înlocui, cu succes, carnea şi aportul ei nutritiv. Din ciuperci se pot face sarmale, ardei umpluţi, piftele, tocăniţă ori se pot adăuga la alte mâncăruri, supe, ciorbe, pilaf.

3. Peştele

Se poate găti în foarte multe feluri, se poate mânca în această perioadă în toate zilele de sâmbătă şi duminică, dar şi pe 21 noiembrie, de sărbătoarea intrării în biserică a Maicii Domnului, pe 30 noiembrie, de Sfântul Apostol Andrei ori pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.

4. Mierea de albine

Este o inegalabilă sursă de energie pentru toate vârstele, poate înlocui produsele de patiserie şi cofetărie cu care ne-am tot răsfăţat. Mierea poate fi consumată ca atare, în ceai, cafea şi sucuri naturale.

5. Varza

În afară de faptul că are vitamine şi minerale, varza conţine fibre alimentare, atât de necesare unei digestii sănătoase. Faceţi zilnic salată de varză crudă sau murată. Merge foarte bine lângă o mâncare de cartofi sau fasole.

6. Fructele şi sucurile de fructe

Nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al persoanelor care postesc. Conţin vitamine şi minerale, fibre alimentare şi, cu dulceaţa lor, satisfac şi potolesc foamea de dulce, simţită acut mai ales de persoanele care depun zilnic efort fizic sau intelectual.

Citit 10069 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2012 12:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.