Curiozităţi / 13 lucruri pe care nu le ştii despre vise

Curiozităţi / 13 lucruri pe care nu le ştii despre vise
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că ni le amintim sau nu, că ne sperie sau ne fac plăcere, visele fac parte din viaţa noastră. Iată câteva aspecte pe care probabil nu le ştiaţi despre vise, inventariate de www.informal.ro.

1. Uităm 90 la sută din vise

În 5 minute de la trezire, jumătate din visele noastre sunt uitate. În 10 minute, 90 la sută dispar.

2. Şi nevăzătorii visează

Oamenii ce-şi pierd vederea după naştere pot vedea imagini în visele lor. Cei ce se nasc fără vedere nu văd imagini în visele lor, dar par la fel de reale toate celelalte simţuri: sunetul, mirosul, simţul tactil şi emoţiile.

3. Cu toţii visăm

Dacă credeţi că nu visaţi, vă înşelaţi! Doar vă uitaţi visele. Orice fiinţă umană visează (excepţie fac doar cazurile extreme de tulburări psihologice).

4. În vise noi nu vedem decât feţe cunoscute

Mintea noastră nu inventează feţe, în vise vedem feţe adevărate de oameni pe care i-am văzut în timpul vieţii, dar nu ştim sau nu ne amintim că le-am vazut. Cu toţii vedem sute de mii de feţe de-a lungul vieţii, aşa că avem o rezervă fără sfârşit de caractere pentru creierul nostru, care le foloseşte în timpul viselor.

5. Nu toată lumea visează în culori

Un procent de 12 la sută visează numai în alb şi negru. Restul visează color. Studii ce s-au desfăşurat din 1915 până în 1950 susţin că majoritatea viselor erau în alb şi negru, dar aceste rezultate au început să se schimbe cu anii '60. Astăzi, doar 4,4 la sută din visele celor sub 25 de ani sunt în alb şi negru. Studii recente sugerează că aceste schimbări pot fi corelate cu trecerea la televiziune, filme şi media color.

6. Visele sunt simbolice

Dacă visaţi despre anumite subiecte trebuie să ştiţi că adesea nu este vorba exact despre ele. Visele vorbesc într-un mod extrem de simbolic. Orice simbol aţi crede că a fost ales în visul vostru, cel mai adesea nu despre el e vorba în visele voastre.

7. Emoţii

Cea mai comună emoţie experimentată în vis este anxietatea. Emoţiile negative sunt mai întâlnite în vis decât cele pozitive.

8. Visele recurente

În timp ce conţinutul celor mai multe vise este întâlnit numai o dată, cei mai mulţi dintre noi experimentăm visele cu repetiţie sau vise a căror poveste se repetă în alte momente ale somnului. Pana la 70 la sută dintre femei şi 65 la sută dintre bărbaţi au vise ce se repetă.

9. Şi animalele visează

Studii făcute pe animale diferite au arătat aceleaşi activităţi cerebrale în timpul somnului ca şi la oameni.

10. Senzaţia de paralizie a corpului

Somnul REM (Rapid eye movement - mişcare rapidă a ochilor) este un stagiu normal al somnului caracterizat prin mişcări rapide ale ochilor. Somnul REM în cazul adulţilor ocupă cam 20-25 la sută din totalul somnului, circa 90-120 de minute într-o noapte de somn. În timpul somnului REM corpul este paralizat (se află într-o atonie musculară) de un soi de mecanism al creierului nostru pentru a preveni mişcările ce apar în somn.

11. Integrarea visului

Mintea noastră interpretează stimulii externi cu care simţurile noastre sunt bombardate când dormim şi le fac parte a visului nostru. Asta înseamna ca uneori, în visul nostru, auzim un sunet din viaţa reală şi îl integram în el într-un fel. De exemplu visăm că suntem la concert în timp ce în altă cameră cineva din familie cântă la o chitară.

12. Femeile şi bărbaţii visează diferit

Bărbaţii tind sa viseze mai mult despre alţi bărbaţi. Circa 70 la sută din personajele visului unui bărbat sunt alţi bărbaţi. Pe de altă parte, visul unei femei conţine un număr aproape egal de femei şi bărbaţi. Altfel, bărbaţii în general au mai multe emoţii agresive în visele lor decât femeile.

13. Visele precognitive

Rezultate ale mai multor studii efectuate pe un număr mare de oameni indică faptul că între 18 la sută şi 38 la sută dintre ei au experimentat cel puţin un vis precognitiv, iar 70 la sută au avut un déjà vu. Procentul celor ce cred că visele precognitive sunt posibile este chiar mai mare, undeva între 63 la sută şi 98 la sută.

Citit 4798 ori Ultima modificare Joi, 06 Decembrie 2012 15:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.