Performanţă astronomică! Asteroidul Apophis, văzut la Obervatorul din Galaţi

Performanţă astronomică! Asteroidul Apophis, văzut la Obervatorul din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzeograful Ovidiu Tercu şi colaboratorul său, Alex Dumitriu, de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi, au reuşit în noaptea de 9 spre 10 ianuarie a.c. să observe asteroidul „Apophis”, pentru o durată de 40 de minute. Astfel, Observatorul Astronomic din Galaţi este unul dintre puţinele din emisfera nordică ce au observat asteroidul. „În urma acestor observaţii, am obţinut 36 de poziţii (coordonate) ale asteroidului, pe care le-am raportat către Minor Planet Center, organismul care se ocupă cu centralizarea şi calcularea orbitelor asteroizilor la nivel internaţional,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.

În mitologia antică egipteană, Apophis este cunoscut drept un spirit al răului şi al distrugerii, care îşi are sălaşul în întunericul etern. Armata de demoni pe care o conduce încearcă în fiecare zi să distrugă lumea.

Asteroidul a fost descoperit în iunie 2004. În prezent, astronomii ştiu că are un diametru de 325 de metri şi că pe data de 13 aprilie 2029 va face un adevărat spectacol pe cer, fiind vizibil cu ochiul liber din oraşe pe parcursul a câteva ore. Asteroidul va trece la distanţa de 38.300 km de noi, adică mai aproape de Pământ decât sunt sateliţii geostaţionari.

Citit 1753 ori Ultima modificare Vineri, 11 Ianuarie 2013 15:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.