Ce ne spun visele erotice despre sănătatea psihică

Ce ne spun visele erotice despre sănătatea psihică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dorinţele sexuale pe care în timpul stării de veghe facem tot posibilul să ni le reprimăm sau cele pe care nu ni le putem îndeplini, ni le imaginăm în timpul somnului. Specialiştii spun că există patru tipuri de vise erotice. Astfel de vise pot genera trăiri puternice, care durează chiar şi zile întregi. Când conştientul se odihneşte, subconştientul este liber, asamblând gânduri, emoţii, imagini şi trăiri din viaţa reală. "Nu toate visele erotice au o logică. Unele sunt pur şi simplu defulări ale sexualităţii reprimate pe timpul zilei, altele sunt fantezii, iar altele sunt pur şi simplu reorganizări ale informaţiilor de natură personală", explică psihologul Ovidiu Brăzdău, președintele Centrului de explorare a viselor, citat de Evz.

În funcţie de propriile trăiri sentimentale, fiecare dintre noi este predispus la un anumit tip de vis erotic.

Sex cu un necunoscut

Psihologii spun că astfel de vise pot sugera nevoia de aventură în viaţa de zi cu zi. Poate fi vorba de dorinţa de schimbare şi de a încerca lucruri noi.

Sex cu o fostă iubită/un fost iubit

În astfel de situaţii, s-ar crede că cel ce visează are încă sentimente pentru fosta/ fostul. Însă nu este neapărat aşa. "În multe cazuri, un astfel de vis poate semnifica doar faptul că ţi-a plăcut interacţiunea sexuală cu fosta parteneră", mai spune psihologul. La fel de bine, amintirea fostei iubite poate fi doar un simbol al unor vremuri după care încă tânjeşti, lămureşte specialistul.

Înşelatul partenerului

Astfel de vise sunt de cele mai multe ori proiecţia unor temeri generate de o schimbare majoră în viaţa unui om. Deseori, ele apar după ce aţi făcut un pas mare, precum logodna, sau v-aţi mutat împreună cu iubitul/ iubita. Astfel de vise erotice sunt generate de nesiguranţă sau de teama de eşec. În cazul bărbaţilor, visele în care partenera este cea care înşală pot semnifica, de fapt, lipsa încrederii în persoana iubită.

Sex cu o vedetă

"Mintea noastră este un foarte bun regizor. Ca orice regizor, are preferinţe diferite. În vis însă, nu există limite", spune psihologul. Sexul cu o vedetă poate însemna că vă doriţi o relaţie mai palpitantă, ieşită din comun, poate ca acelea pe care le vedeţi în filme. “Explorând şi interpretând interacţiunea noastră cu personajele din astfel de vise putem să descoperim lucruri nebănuite despre sexualitatea noastră", conchide specialistul.

Spre deosebire de viaţa reală, în vis înşelatul nu este interzis. În loc să vă supăraţi la aflarea unei astfel de veşti, trebuie să vă gândiţi că infidelitatea din vis nu este decât o reacţie la temerile partenerului ca legătura voastră să nu fie un eşec, fapt ce demonstrează că acesta ţine la relaţie.

"Şi călugării au vise erotice"

Preşedintele Centrului de explorare a viselor este de părere că imaginile din timpul somnului nu semnifică neapărat apariţia unor viitoare obsesii pentru persoanele din vis. "Aceste tipuri de vis erotic sunt naturale, sexualitatea este o nevoie biologică. Toţi avem astfel de vise erotice, de la călugări până la starurile porno", mai explică psihologul Ovidiu Brăzdău.

Citit 1954 ori Ultima modificare Vineri, 08 Februarie 2013 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.