Mâncarea - secretul longevităţii bulgarilor

Mâncarea - secretul longevităţii bulgarilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mâncărurile tradiţionale bulgăreşti au fost influenţate atât de modul de viaţă al bulgarilor cât şi de regiunile care înconjoară această ţară. Fructele de mare, legumele, lactatele şi cele mai variate tipuri de carne se întâlnesc într-una dintre cele mai sănătoase şi variate bucătării din Europa.

Meniul tradiţional bulgar este alcătuit în principal din reţete formate din brânză feta bulgărească, iaurt, legume şi carne. Gyuvech-ul - o mâncare tradiţională, este o tocană de legume consistentă şi gustoasă. Kavarma este o versiune mai picantă a acestei tocane servită într-un vas de lut sau oală. Sarmalele umplute şi legumele sunt, de asemenea, elemente populare în restaurantele tradiţionale bulgăreşti.

Preparate din carne

Preparatele din carne reprezintă temelia bucătăriei bulgare. Cele descrise anterior sunt mai mult feluri de mâncăruri tradiţionale, dar Kepabcheta sau kufte sunt feluri de mâncăruri tipice - acestea constau din carne tocată picantă sub formă de chiftele. Acestea pot fi servite ca gustări sau împreună cu alte preparate din carne şi pot fi însoţite de legume sau cartofi dacă le serviţi la restaurante. Bulgarii consumă carne de miel şi de oaie ori de câte ori au ocazia. Cărnurile de porc şi de viţel sunt rareori folosite deşi carnea de porc poate fi parte a unei mese cu ocazie specială.

Peştele este în cea mai mare parte consumat de la sursă: Marea Neagră şi râurile Bulgariei. Soiurile includ calcan, crap, scrumbie de Dunăre, sturioni, raci, midii şi melci.

Salate

De obicei, masa începe cu o salată proaspătă. În general, salatele bulgăreşti nu conţin salată verde. Oricum, în fiecare salată se vor regăsi castraveţi, roşii, varză şi ardei. Salata renumită a bulgarilor se numeşte meshana sau salată mixtă. Salata cu iaurt şi castraveţi se numeşte snezhanka.

Pâine şi produse de panificaţie

Pâinea este făcută cu făină albă de grâu, făină integrală de grâu, făină de secară şi de porumb. Făina zdrobită numită bulgur şi Kasha (hrişca) pot fi pregătite ca o bază de legume sau ca o garnitură. Produsele de patiserie umplute cu carne sau brânză poartă denumirea de banitsa. O versiune a acestei pâini, umplută cu branză, se numeşte sirenka. Poţi cumpăra acestea precum şi alte produse de patiserie, de la vânzătorii ambulanţi brutari, dar ele sunt cele mai bune atunci când sunt consumate proaspete. Pâinea - pita precum şi chifla în formă de rolă sunt printre preferatele bulgarilor.

Produse lactate

Bulgaria este o ţară renumită pentru sănătatea şi longevitatea locuitorilor săi. Bulgarii au atribuit stării de sănătate şi viaţa lungă proprietăţilor iaurtului, care susţin că a fost inventat în Bulgaria. O examinare mai atentă a modelului general al dietei arată că este una dintre cele mai sănătoase din Europa, dieta fiind în principal formată din integrale variate, leguminoase, brânzeturi, iaurt, fructe proaspete şi legume. Laptele de oaie şi de capră este utilizat la fabricarea mai multor tipuri de brânzeturi sau folosit pentru smântâna sau iaurt. De asemenea, iaurtul este folosit în supe, mâncaăuri de legume şi servit cu integrale fierte, carne şi peşte. Uneori iaurtul este utilizat în deserturi sau servit cu fructe. Indiferent de forma vasului, bulgarii se bucură de produsele lactate la fiecare masă.

Fructe şi legume

Fructele şi legumele sunt o parte importantă a meniului zilnic. Multe feluri principale sunt tocăniţe de legume servite cu pâine integrală. O masă este considerată incompletă fără garnitura de verdeţuri proaspete, ceapa felii, ridichi, castraveţi şi roşii. În sezonul rece acestea sunt înlocuite de măsline şi multe tipuri de murături. Un desert este de obicei format din fructe proaspete sau un compot de fructe fiert în sirop.

Există o varietate calitativ superioară de mere, prune, cireşe, piersici, pepene galben, pepene roşu, caise, smochine şi pere. Strugurii sunt atât de faimoşi, că o mare parte din recoltă este exportată. Fructele pot fi consumate fie proaspete, sub formă de gemuri sau jeleuri, fie sub formă de şerbet, servite alături de un pahar cu apă rece sau cafea turcească.

Fructele cu coaja lemnoasă sunt o sursă importantă de proteine. Ele sunt tăiate, sfărâmate sau măcinate, obţinându-se un praf fin ce poate fi folosit în supe, salate, preparate din carne şi peşte, legume sau deserturi. Printre fructele cu coaja lemnoasă cultivate la nivel local se numără: nucile, alunele şi migdalele.

Dintre produsele vegetale proaspete enumerăm: fasole, cartofi, orez, vinete, bame, dovleac, ceapă şi varză.

Grăsimi

Cel mai utilizat ulei de gătit este cel din seminţe de floarea-soarelui. Uleiul de măsline este, de asemenea, utilizat pe scară largă, atât în gătit cât şi ca dressing cu usturoi, ceapă şi zeamă de lămâie. Leguminoase fierte reci pot fi asezonate în acest fel şi servite ca o garnitură.

Dulciuri şi gustări

Garash - este un tort făcut din nuci cu glazură de ciocolată

Bulgarilor le place să ciugulească seminţe de tot felul -  prăjite şi uşor sărate, precum şi nuci de toate tipurile. Ocaziile speciale fac obiectul dulciurilor bogate, precum şi întreaga gamă de crocante delicioase, nuci dulci umplute la mijloc şi produse de patiserie din Est pe bază de plăcintă.

Condimente

Ceapa, usturoiul şi uleiul se găsesc în aproape toate mâncărurile. Ierburile proaspete sunt folosite din belşug, de asemenea menta, mărarul, cimbrul, tarhonul şi un nativ numit ciubritsa sunt toate utilizate cu generozitate.

Băuturi

Iaurtul simplu sau iaurtul diluat cu apa rece este băutura favorită la mese sau pentru o reîmprospătare - între mese. Vinul poate fi utilizat la mese la ocazii speciale. Mastika, un coniac de struguri, si Slivovka (ţuica de prune), sunt băuturi servite la aperitiv, înainte de cină sau la ocazii speciale. Cafeaua turcească, preparata într-o oală specială şi servită în cupe mici este băută la sfârşitul mesei sau servită adesea ca gustare pentru oaspeţi.

 

Reţete tradiţionale bulgăreşti

Supa bulgărească Tarator

Ingrediente: Un castravete lung, 2 căţei usturoi, o legătură mărar, 2-3 linguri ulei de măsline, 400 gr iaurt, 300 ml lapte dulce, sare.

Mod de preparare

Curăţăm castravetele de coajă sau îl spălăm foarte bine şi îl radem. Usturoiul îl curăţăm şi îl radem şi pe el. Într-un castron de sticlă sau ceramică punem castravetele ras, usturoiul şi sare. Amestecăm şi adăugăm iaurtul, uleiul de măsline şi mărarul spălat şi tocat mărunt. Turnăm laptele peste compoziţie, amestecând uşor cu o lingură. Dăm la frigider să se răcească pentru o oră.

 

Musaca bulgărească de cartofi

Ingrediente: 500 grame carne tocată, un kg cartofi, 1-2 roşii (şi din conservă), 2 cepe mari, boia de ardei, sare, ulei, cimbru pentru carnea tocată, 3 ouă, 1 lingură de lapte, 2 linguri de făină.

Mod de preparare

Se căleşte ceapa în puţin ulei, după care se adaugă roşiile tocate şi frământate şi abia după aceea se adaugă carnea tocată cu cimbru, pentru a nu se forma noduli. Amestecaţi foarte bine şi condimentaţi cu sare, după gust. Cartofii tăiaţi mărunt îi amestecaţi cu conţinutul pregătit mai sus. În acest fel vom obţine o compoziţie omogenă. Ungeţi tava cu ulei şi puneţi conţinutul obţinut după care puneţi apa în tavă atât cât să acopere cartofii. Daţi la cuptor la 200 grade până când scade apa. După ce a scăzut apa de pe musaca, scoateţi de la cuptor şi adăugaţi ouăle bătute cu laptele şi făina şi turnaţi pe deasupra, apoi daţi din nou la cuptor până când aceasta se rumeneşte.

 

 

Citit 6654 ori Ultima modificare Vineri, 22 Februarie 2013 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.