Sonia Argint Ionescu, noul promotor al stilului de viaţă sănătos

Sonia Argint Ionescu, noul promotor al stilului de viaţă sănătos
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sonia Argint Ionescu a marcat o mişcare interesantă în carieră, completând seria de emisiuni în limba germană cu prezentarea unui nou produs din grila TVR: “Vreau să fiu sănătos!”, o producţie informativă pe teme medicale, difuzată în fiecare luni de la ora 17.00. Sonia, mamă a doi copii frumoşi, o prezenţă exemplară la evenimente mondene şi designer de bijuterii, mărturiseşte că, deşi a primit propuneri, nu se regăseşte în prezentarea emisiunilor de divertisment...

Reporter: Ai trecut de la prezentarea emisiunilor în limba germană la cele cu specific medical. De unde a pornit acest nou proiect?

Sonia Argint Ionescu: Acest proiect a început o dată cu propunerea pe care am primit-o din partea TVR-ului de a intra în echipa viitoarei emisiuni de sănătate. Iniţiatorii acestui proiect sunt cei care m-au abordat şi care au văzut în mine persoana potrivită.

Consider că au avut intuiţie, pentru că sunt interesată de noutăţi legate de medicină (mai ales partea de prevenţie), sănătate şi de un stil de viaţă cât mai echilibrat. Emisiunea în limba germană a rămas însă în continuare activitatea mea de bază.

Şi aceasta este însă o emisiune nouă, pe TVR 1, intitulată Deutsch…um eins (Germana … la unu) şi poate fi vizionată în direct, lunea de la ora 13. Îmi place să spun, în glumă, dacă este luni atunci este Sonia la TVR 1.

Rep: Cum ţi se pare lumea medicală, ca persoană care nu a urmat această specialitate, dar pe care o descoperă odată cu acest nou proiect?

S.A.I.: Într-adevăr, eu am studiat Germanistica la Universitatea Bucureşti, însă lumea medicală este fascinantă, mai ales prin progresele făcute în ultimii ani. Faptul că am o educaţie umanistă diferită de lumea medicală este un avantaj pentru modul de prezentare a emisiunii, astfel subiectele sunt expuse pe înţelesul publicului larg, care nu are pregătire în domeniul medical, dar este interesat de tratamente medicale noi şi de o viaţă cât mai sănătoasă.

Rep: Audienţele vorbesc de la sine: emisiunile de divertisment şi cele de tip tabloid sunt cele mai profitabile pentru o televiziune. Dacă ai fi lucrat la un post Tv comercial, ai fi acceptat să prezinţi acest gen de emisiuni?

S.A.I.: Am avut astfel de propuneri din partea unor posturi comerciale. Ba chiar şi din partea TVR am primit o propunere de a fi parte dintr-un show de divertisment. Dar aş fi fost doar pe post de coprezentatoare. Divertismentul mă atrage prea puţin, la fel şi o postură în care să nu fiu eu personajul principal. Aşadar, cu riscul de a rămâne cantonată într-un proiect mai puţin vizibil, am preferat să-mi menţin nivelul de implicare la care mă simt confortabil şi decent. Şi dintotdeauna am fost convinsă că îţi poţi face meseria cu pasiune dacă urmezi calea pe care o doreşti, cu echilibru.

Rep: Lucrezi în TVR de mai mulţi ani. Cum este să lucrezi într-o instituţie publică, nemăcinată atât de mult de presiunea audienţelor şi a concurenţei?

S.A.I.: Eu cred cu tărie că Televiziunea Română ar trebui să aibă ca scop principal educarea oamenilor, indiferent de domeniul abordat şi audienţa de moment. Pentru că pe termen lung, nivelul general de educaţie va creşte dacă telespectatorii pot privi programe de calitate.

Chiar dacă se vorbeşte despre un subiect frivol şi superficial, de exemplu moda, tot trebuie să aibă un element educativ. Oamenii primesc ceea ce li se oferă... Dar dacă opţiunile lor s-ar rezuma la unele care să-i educe, consumatorul ar alege doar din ceea ce îi stă la dispoziţie.

Rep: Televiziunea nu este însă singura ta activitate. Creezi în timpul "liber" bijuterii superbe. Spune-ne despre acest hobby al tău transformat în afacere.

S.A.I.: Este mult spus “afacere” şi mai corect ar fi să spunem că este un hobby, care îşi acoperă costurile. Totul a pornit din necesitatea de a avea astfel de podoabe, pe care însă nu le puteam găsi în comerţ sau erau foarte costisitoare. Şi atunci am hotărât să le creez eu.

Am fost inspirată de produsele unor mărci celebre, dar până la urmă, fără falsă modestie, am constatat că am talent în a produce aceste coliere care acum sunt purtate de femei celebre din România, care continuă să le cumpere.

Rep: Ai doi copii superbi. Care au fost cele mai grele încercări ca mamă?

S.A.I.: Mulţumesc pentru aprecieri! În primul rând, la început este greu să te obişnuieşti cu mica fiinţă care îţi invadează brusc viaţa şi care depinde complet de tine. Practic, acela este momentul dificil, cel în care realizezi că totul s-a schimbat “for ever”. În al doilea rând este nevoie să te adaptezi. Atât mama şi tatăl, cât şi copilul învaţă să convieţuiască. Aici apare încă un moment dificil, în care e nevoie de sprijinul reciproc al părinţilor. În rest, dragostea de părinte este atât de mare încât reuşeşte să treacă peste foarte multe.

Rep: Eşti mult mai precaută în privinţa protejării sănătăţii lor, dar şi a sănătăţii tale, odată ce ai început să realizezi emisiunea pe tema medicală?

S.A.I.: Atât eu, cât şi familia mea facem parte din categoria oamenilor care îşi preţuiesc viaţa şi care şi-au dat seama cât de importantă este calitatea ei. Iar sănătatea este de departe cel mai important aspect de care trebuie să ne îngrijim. Acordăm multă atenţie hranei, mişcării fizice dar şi vizitelor regulate la medic. Eu obişnuiesc să merg o dată la şase luni la control la stomatolog, cel  puţin o dată pe an îmi fac un set complet de analize. Trebuie ştiut că analizele de bază fac parte din pachetul de sănătate gratuit de care beneficiază oricine. Trebuie doar o vizită la medicul de familie şi ulterior, trimiteri la medicii specialişti.

Rep: Cum te-a schimbat această experienţă? Care este primul semnal de alarmă pe care l-ai da publicului din punct de vedere medical, după primele emisiuni?

S.A.I.: Cel mai bun sfat pe care cred că îl pot da şi mesajul pe care emisiunea “Vreau să fiu sănătos” îl transmite este să mergeţi la medic la controale de rutină. Prevenţia şi descoperirea incipientă a unor afecţiuni poate face diferenţa dintre viaţă şi opusul ei.

Sursa: agentiadepresamondena.ro

Citit 1508 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2013 15:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.