Surpriză! Cel mai scump oraş din lume e în Africa

Surpriză! Cel mai scump oraş din lume e în Africa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cel mai scump oraş din lume pentru emigranţi nu este Tokyo, Moscova, nici măcar New York, ci oraşul african Luanda, capitala Angolei. Locul I îi revine Luandei pentru a doua oară, în ultimii trei ani, într-un top realizat de Mercer, o firmă americană de consultanţă în resurse umane. Capitala africană nu este însă un oraş în întregime luxos, ci mai degrabă un oraş al contrastelor.

„În timp ce mare parte din populaţia capitalei Angolei trăieşte în sărăcie la marginea oraşului, în centru, Porsche Cayenne împarte drumul cu Cadillac Escalade şi cu ultimele modele de Range Rover. Hugo Boss are aici atât de mulţi clienţi încât a deschis un al doilea magazin la mică distanţă de primul”, scriu jurnaliştii de la CNN, într-un reportaj menit să arate adevărata faţă a celui mai scump oraş din lume.
Luanda este capitala ţării care produce a doua cea mai mare cantitate de petrol din Africa. Angola a fost însă devastată de un război civil de 27 de ani care s-a încheiat în 2002, i-a distrus infrastructura şi i-a decimat capacitatea de a-şi produce propria hrană. În consecinţă, aproape toate alimentele din Luanda sunt importate. Taxele grele de import, impozitele mari şi monopolul unor lanţuri de aprovizionare ale elitei politice au ridicat extrem de mult preţurile la bunuri şi servicii.
Cazarea într-o cameră de hotel din Luanda ajunge la 500 de dolari pe noapte, pentru o singură persoană, în timp ce o masă la restaurant poate depăşi 100 de dolari de persoană. Asemenea preţuri pot fi suportate doar de străinii angajaţi la multinaţionale sau de localnicii bogaţi care lucrează în industria petrolieră sau în sectorul bancar, spun jurnaliştii americani.
Însă cea mai mare parte a localnicilor trăiesc la periferia oraşului şi au venituri foarte mici. În timp ce un angajat de nivel mediu din sistemul bancar pleacă acasă cu 8 - 10.000 de dolari pe lună, un şofer sau o menajeră câştigă în jur de 500 de dolari pe lună. Acest lucru a dus la concentrarea populaţiei bogate în centru, în zonele de afaceri, şi i-a împins pe cei săraci la periferie.

Citit 2641 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:44

2 comentarii

 • postat de Schela cu petrol
  Duminică, 11 August 2013 15:23
  92.84.46.***
  Interesant ,la vremuri grele cine-si freaca palmele si da cu banii pe sub barba? Popii,cioclii, pompele funebre ? Nuuuu , Magazinele de "fitze" !? Concluzie: totul tine inca de Petrol si ei au./ garla./ Da sa fii menajera cu carnet de conducere, putin f. to model iei usor peste o mie de $ .La noi, unii care erau saraci au primit case in centru, iar bogatii au vile la margine,curand si cu teren de golf .
  0
  0
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Duminică, 11 August 2013 12:25
  5.13.209.***
  Pai soferul si menajera din Angola au DUBLUL SALARIULUI A 80% dintre romani!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.