Bucătăria azeră: Dovga, supa de iaurt cu verdeţuri, perfectă pentru vară

Bucătăria azeră: Dovga, supa de iaurt cu verdeţuri, perfectă pentru vară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dovga, mâncare tradiţională şi foarte populară în Azerbaidjan, este un fel de supă de vară, deşi se poate găti şi iarna. Vara, ea se poate mânca, de regulă, rece (direct din frigider); iarna, pe de altă parte, mulţi o preferă caldă. Principalele ingrediente sunt iaurtul, verdeţurile şi orezul. Dovga se poate bea din pahar (ca băutură răcoritoare), dar se poate mânca şi din farfurie cu pâine (ca o supă obişnuită). Deci, o puteţi mânca în moduri diferite, potrivit fiecărei ocazii sau în funcţie de sezon.

Ingrediente

1 pahar de orez (de obicei, bob rotund, dar puteţi folosi orice fel de orez)

o jumătate de pahar cu năut

1,5 litri de chefir sau iaurt

0,5 kilograme de smântână

2 pahare de făină albă de grâu

100 de grame de unt

1 ou

1 legătură pătrunjel

1 legătură mărar

1 legătură mentă

1 legătură ştevie

1 legătură spanac

mentă uscată

sare

Mod de preparare

1. Lăsaţi năutul în apă la înmuiat cel puţin 5 - 6 ore (preferabil, peste noapte). Apoi, apa se aruncă şi năutul se fierbe în altă apă proaspătă  timp de 5 minute. Aruncaţi apoi din nou apa şi mutaţi năutul într-un castron să se răcească.

2. Spălaţi sub jetul puternic de apă şi apoi tăiaţi verdeţurile.

3. Puneţi chefir (sau iaurt) şi smântână într-o oală cu fundul gros, adăugaţi oul şi bateţi-le până la omogenizare. Apoi, adăugaţi făina, amestecând pentru a preveni formarea cocoloaşelor.

4. Adăugaţi apă fiartă (fierbinte chiar) şi orezul. Puneţi la foc mare până fierbe apa, amestecând constant ca să nu se lipească orezul de fundul oalei şi, cel mai important aspect, să nu se corăslească. Aici, va trebuie ceva răbdare.

5. Când orezul va fi gata, reduceţi focul şi adăugaţi verdeţurile şi năutul, fără să vă opriţi din amestecat.

6. Adăugaţi 150 de grame de unt.

7. La sfârşit, adăugaţi nişte mentă uscată. Lăsaţi dovga să se fiarbă încă 5 minute. După ce luaţi oala de pe foc, nu o acoperiţi cu capac până se răceşte complet. Puteţi să amestecaţi din când în când până se răceşte.

În timp ce gătiţi dovga, să NU adăugaţi sare. Sarea se pune după ce dovga s-a răcit sau se adaugă separat după gust.

Dovga are gust foarte plăcut, potoleşte setea şi previne pierderea sărurilor din organism. Dacă după ce se răceşte devine prea concentrată, puteţi să o diluaţi cu puţină apă rece.

Nuş olsun! Poftă bună!

(Sursa: bakunews.ro)

Citit 2102 ori Ultima modificare Vineri, 09 August 2013 15:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.