O stea aproape la fel de bătrână ca Universul, identificată cu ajutorul amprentei sale chimice

O stea aproape la fel de bătrână ca Universul, identificată cu ajutorul amprentei sale chimice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astronomii australieni au anunţat că au identificat o stea, apărută în urmă cu circa 13,6 miliarde de ani, la scurt timp după apariţia Universului, fapt care o face să devină cel mai bătrân corp ceresc de gen descoperit până în prezent, informează AFP.

Potrivit calculelor oamenilor de ştiinţă, această stea s-a format la doar 200 milioane de ani după Big Bang. Până acum, cele mai vechi stele identificate - descrise în 2007, respectiv 2013 de echipe de cercetători europeni şi americani - aveau vechimi de aproximativ 13,2 miliarde de ani.

La scară astronomică, această stea antică se află relativ aproape de Terra, la o distanţă de circa 6.000 de ani-lumină, a precizat Stefan Keller, de la Observatorul Mont Stromlo din capitala australiană Canberra.

Iniţial, Big Bang a creat un Univers umplut cu hidrogen, heliu şi puţin litiu. Toate celelalte elemente chimice care există astăzi au fost create în interiorul stelelor, născute din norii de gaze şi praf lăsaţi în urmă de supernove, acele explozii ale unor stele uriaşe aflate la sfârşitul vieţii.

Citit 909 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2014 14:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.